Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Бахмут

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

“Через тиждень після одруження мій чоловік зник безвісти на фронті, а два наших будинки у Бахмуті зруйновані”. Історія Анастасії Печеної

зруйновано: липень 2022 / Донецька область , Бахмутський район , Бахмут / Сибірцева , 150/18

У перший день вторгнення рф 24 лютого 2022 року родина Анастасії Печеної переїхала до дачного будинку неподалік Бахмута. Крім двох власних дітей на піклуванні родини було ще 2 неповнолітніх – племінники чоловіка. Чоловік майже одразу пішов захищати країну. Через 4 місяці він зник під Соледаром під час виконання бойового завдання. Настя досі немає про нього ніякої інформації.

Їздили по всій країни в пошуках житла

Анастасія народилася в Бахмуті, вчилася в педагогічному училищі, а потім ще здобула фах кухаря. Місто, з яким було пов’язане життя, довелося покинути через вторгнення рф.

24 лютого було дуже страшно, в перший день переїхали в село під містом, сиділи там весь березень. Напередодні цих подій померла свекруха, вона опікувалася двома онуками — це діти сестри мого чоловіка. Після її смерті ми забрали їх до себе. У квітні стало дуже гучно. В моєї сестри теж діти, тому задля їхньої безпеки прийняли рішення евакуюватися. Восьмого квітня я востаннє зайшла додому, щоб забрати речі. Наступного дня в місті нас вже не було. Найбільше шкодую, що забула фото дітей, бо їх не відновити, але тоді всі дуже поспішали, я про них просто не подумала”, — каже дівчина.

У пошуках більш безпечного місця Настя з дітьми їздила по всій країні: Київ, Одеса, Чернівецька область.

Ми понад рік жили на Буковині, але там було маленьке село, де не немає роботи. Та й складно самій. Коли ще сестра з чоловіком з нами жили, то було нічого, але як вони поїхали — я не витримала. Зараз ми з дiтьми у столиці”.

Власного житла більше немає

Наш будинок у Бахмуті постраждав ще влітку, 30 липня 2022 року було влучання в дах, родичі та сусіди скинули фото, де він палає. Зараз там, скоріш за все, стоїть чорна випалена руїна. Якщо там щось й залишилося, то це тільки каркас. Більше світлин я не бачила, навіть росіяни після захоплення нічого не викладали, — каже Настя. —  Це була затишній дім на три кімнати, десь 50 квадратів, його ще мама купляла років 25 тому. Ремонт робили поступово, перед великою війною придбали всі меблі. До цього поставили пластикові вікна та нові двері. Все було для комфортного життя.

А ще до вторгнення рф ми з чоловіком купили інший будинок у місті — хотіли збільшити житлову площу, бо в нас велика родина. Ми його там майже повністю облаштували, а от що з ним — взагалі нуль інформації. Фактично окупанти забрали в нас дві оселі”, — каже Анастасія.

Чоловік зник безвісти

Чоловік дівчини з перших днів  пішов захищати Україну, а в липні він зник безвісти. Вже два роки Анастасія не знає про нього майже нічого.

“27 липня Ігор зник. Це було під Соледаром під час виконання бойового завдання. Ми шукали інформацію в різних джерелах, зокрема й російських. Єдине, що було — це знайомі наших знайомих казали, що бачили його у списках полонених в окупованому Світлодарську. Це все, далі нам нічого дізнатися не вдалося. Взагалі, ми з ним у відносинах 10 років, але одружилися лише після вторгнення рф — 20 липня 2022 року”.

Мріємо про нове життя

“В мене є діти. Все, що я роблю — для них та заради них. Вони мотивують йти далі й боротися. Наразі я працюю: роблю переклад текстів та манікюр. Моя мрія — це житло, навіть в селі, але власне, щоб діти мали власну оселю. У Бахмут дуже хочемо, якщо звільнять —  обов’язково повернемося. Там наш дім”.

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читайте ще: Забрала сімейні фото, щоб по ним ніхто ногами не пройшовся. Історія Вікторії Телевної

Олександр Забродін / 21.03.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”