Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Бахмут

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

Забрала сімейні фото, щоб по ним ніхто ногами не пройшовся. Історія Вікторії Телевної

зруйновано: серпень 2022 / Донецька область , Бахмутський район , Бахмут / Ювілейна , 101

Про початок великої війни 24 лютого 2022 року Вікторія Телевна дізналася від родичів з Бучі, а потім вже з новин.

“Брат подзвонив і сказав, що в них там літає авіація. Їм вдалося втекти з міста до його захоплення окупантами. Я була вся в роботі, тому те, що робити – особливо не думала. В 2014 році в місті було тихо, сподівалися на саме такий сценарій. Міська влада сказала, що ми готуємося до оборони. Мені, як і іншим головам ОСББ, дали доручення облаштувати підвал”, — розповідає жінка про перші дні вторгнення рф журналісту “Свій Дім”.

“Спочатку ми з сином не планували їхати, думали лишатися. Згодом зрозуміли, що місто доведеться покинути. 7 квітня ми виїхали: я, мама, син і, звичайно, коти. Сталося це після обстрілів Бахмута з РСЗВ “Ураган”. Машини в нас не було, тому я розуміла, що  з часом ситуація стане гірше й потім можна просто фізично не виїхати”.

Найбільше любила краєвид з вікна своєї квартири

Вікторія Телевна народилася у Бахмуті, закінчила місцеву школу номер №7, потім вчилася у Донецьку, також заочно здобула освіту бухгалтера. З 90-х років займалася бізнесом, потім працювала у приватній фірмі, а згодом хобі й роботою жінки стало ОСББ. Всі кошти жінка вкладала у власну оселю:

“Однокімнатна квартира, габаритна, 42 квадрати. Ремонт завершили в 2017 році. Найбільше у своїй квартирі я любила краєвид з вікна. Там було дуже гарно”.

Втратила бізнес, яким займалася впродовж 25-ти років

Історія бізнесу Вікторії почалася в 1990-х роках, коли жінка вийшла на ринок торгувати жіночим одягом. У період найбільшого розквіту власної справи в неї було три торговельних павільйони у Бахмуті та троє найманих працівників: 

В 1995 році, коли я починала, не було ніяких комунікацій та інтернету, тому за товаром доводилося їздити в Польщу або Туреччину. Потім вже налагодила стабільне постачання продукції через Харків та Одесу. Пік продажів був у 2014-2016 роках, як не дивно. Тоді було багато переселенців з окупованих територій, тому попит був великий. В 2017 році я залишила лише один бутик, і це стало не стільки робота, а більше хобі й додатковий дохід”. Нині ринок, де працювала Вікторія, зруйнований. Це сталося ще в липні 2022 року.

Облаштували нове життя

Спочатку родина виїхала з Бахмута до родичів у Новомосковськ. Відчуття, згадує жінка, було таке, що це відпустка. З собою — тільки літні речі: 

“Думали, що місяць-другий і ми поїдемо додому. І ця думка в нас була аж до переїзду в Бучу. Тільки там ми зрозуміли, що вже не повернемося. Можливо син ще матиме таку можливість у майбутньому, а ми з мамою точно ні”. 

Вікторія ще раз їздила у Бахмут за речами в липні 2022 року, тоді вона востаннє бачила свою квартиру: 

“Поки ще була можливість, то я поїхала забрати техніку та зимові речі”.

Після Новомосковська родина переїхала у Бучу на Київщині, де жили родичі. Там Вікторії та її рідним вдалося почати нове життя.

Підтримуємо зв’язок із земляками

“Після всіх подій займатися власною справою я більше не хочу, це вже перегорнута сторінка мого життя. Зараз працюю за освітою — бухгалтером у благодійному фонді, який допомагає переселенцям, зокрема й моїм рідним бахмутянам. В мене в групі в Вайбері десь 200 земляків, де ми постійно підтримуємо зв’язок. Частина з них зараз в Бучі, частина — в Києві, а інші — у різних куточках України та світу”.

Допомогти Вікторії можна за реквізитами: 4149 4998 0737 6398 (В.Телевна). 

Артем Безрук, адвокат:

Обстріл цивільного міста з РСЗВ “Ураган” може бути кваліфікований як порушення кількох статей Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС): – умисне спрямування нападів на цивільні об’єкти, тобто об’єкти, що не є військовими цілями [стаття 8 (2) (b) (ii) Римського статуту]; – умисне вчинення нападу з усвідомленням того, що такий напад призведе до випадкової загибелі чи поранення цивільних осіб або заподіє шкоди цивільним об’єктам чи масштабної, довготривалої та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, яка буде явно надмірною в порівнянні з конкретною та безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою [стаття 8 (2) (b) (iv) Римського статуту].

_____

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Права людини в дії», який виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID або Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Читайте ще: “Росіяни забрали вже 2 міста, з якими було пов’язане моє життя”. Історія Олесі Вакуленко

Олександр Забродін / 25.02.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”