Відбудова

головна / Відбудова / Гостомель

Відбудова
Заклад освіти

“Не просто відновити, а зробити краще, ніж було до війни”. Історія відбудови Гостомельської школи

Київська область , Бучанський район , Гостомель / Молодіжна , 9

“Мені не сподобалася ситуація, коли росіяни приїхали й розбомбили школу, а ми наче завершуємо їхню справу, коли не відновлюємо зруйноване”, — розповів директор благодійного фонду “ГУРТУМ” Олександр Кагал.

“Велика авантюра”

БФ “ГУРТУМ” починав свою діяльність з розборів завалів зруйнованих та пошкоджених росіянами об’єктів, а згодом взявся за відбудову школи та бібліотеки, побудову укриттів та допомогу в заготівлі деревини місцевим. 

“Наша концепція — не просто відновити, а зробити краще, ніж було до війни. У нас ще багато планів на майбутнє, наприклад, ми будемо розмальовувати фасади й мурали”, — розказав він.

Гостомельська початкова школа має 120-річну історію і була збудована у 1901 році, як церковноприходська. Вона пережила дві війни, але третя її майже повністю зруйнувала. У будівлю зафіксовано три влучення, а безпосередньо по території — 13. В школі був зруйнований дах, вибиті всі вікна, знищено газо та водопостачання, посічено уламками фасад, зруйновано підлогу, стіни всередині.

Коли Олександр дізнався, що школу будуть зносити, запропонував її відремонтувати. Він вважає, що українська культурна та історична спадщина має бути збережена та за нею варто боротися. Хоча зізнається, що це була велика авантюра.

“Наше першочергове завдання полягало в тому, щоб вивести будівлю з аварійного стану. Мій наївний план полягав в тому, що після цього держава візьме на себе інші роботи. Але держава не підставила свої плечі”, — розповів Олександр.

“Ми відновлювали Гостомельську школу на ентузіазмі”

Процес відбудови Гостомельської школи, яку волонтери назвали Petite Ecole, тривав понад рік, і починався влітку 2022 року, як зазначає Олександр, на ентузіазмі без достатньої кількості ресурсів. 

Він згадує, що на початку робіт у них не було навіть інструментів — їм довелося все приносити з дому. 

“Нам пощастило, що серед волонтерів був інженер. Ми до нього дослухалися і робили все, що він казав. Бо розуміли, що без кваліфікованої людини нічого не побудуємо”, – відмітив Олександр.

Дах із самого початку був найважливішим, а згодом, найскладнішим та найкоштовнішим відновленням всього проєкту. За кошти, які зібрав Districtone.foundation, вони відновили каркас, але потім стикнулися з новою проблемою — вартість лише тільки покрівлі на таку велику споруду була завеликою. Щоб придбати металочерепицю для Petite Ecole Districtone.foundation провели Block Party у Києві, на якому зібрали 170 тис. грн, а завдяки збору “ГУРТУМ” вдалося зібрати ще 70 тис. грн на додаткове дерево, гідробар’єр, цвяхи, шурупи та безліч будівельних дрібниць.

Від стелі до підлоги

Усі будівельні роботи у школі Petite Ecole в Гостомелі вже закінчено. “ГУРТУМ” повністю відбудував будівлю — відновив та утеплив дах, відремонтував центральний вхід, замінив на нові 23 вікна, зашпаклював усі отвори на фасаді, зняв стару фарбу та шпаклівку, пофарбував цоколь та фасад новою фарбою, всередині школи провів нову електрику, постелив нову підлогу та ін. Також довелося змінювати насос та гідроакумулятор. 

Без наявності укриття в Україні заборонено відкривати школи, тому фонд облаштував і його та підвів туди електрику.

“У нашому районі — це єдина початкова школа. Тепер дітям і їх батькам не треба витрачати багато часу на дорогу. Ми дуже вдячні волонтерам, які взялися за відновлення і працювали за будь-яких умов. Територію закладу вони облаштували навіть краще, ніж було до того. Тепер там багато квітів, різних насаджень, є дитячий майданчик”, — розповіла завідуюча Мостищенської філії Ліцею № 1 Наталія Рог.

“Відновити та зберегти зруйноване”

В селі Озера Київської області, завдяки благодійному фонду, з’явилося  бомбосховище, і тепер учні школи й садочку можуть там сховатися у разі небезпеки. 

Також, волонтери відновлюють постраждалу від російських обстрілів бібліотеку в Горенці — вже встановили нові вікна та дах з металочерепиці, демонтували штукатурку внутрішніх стін та встановили гіпсокартон, зняли шар старої фарби з фасаду, зашпаклювали усі отвори в стінах. UNICEF погодився допомогти та встановив новий дах на всю будівлю.

Головним меценатом по проєктах фонду стала японсько-українська Асоціація дружби “Краяни” – українська громада у Японії.

Читати по темі: “Ми хочемо якнайшвидше та ефективніше відновити Україну. Три об’єкти, до відбудови яких долучилися “Сміливі відновлювати”

Катерина Черніговець / 12.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”