Відбудова

головна / Відбудова

Відбудова
Житло

“Ми хочемо якнайшвидше та ефективніше відновити Україну. Три об’єкти, до відбудови яких долучилися “Сміливі відновлювати”

Київська область , Бучанський район

“Ми розуміємо, що відбудова України — це довгий, тяжкий та надважкий процес. Ми вже рік їздимо по Київщині розбирати завали. Коли приїжджаємо до нової локації, то іноді здається, що вони просто не закінчуються”, — поділилася з журналістами “Свій дім” комунікаційниця “Сміливі відновлювати” Таїсія Оріховська.

Починали з розбору завалів на Київщині

Волонтерська ініціатива “Сміливі відновлювати” розпочала свою діяльність з розборів завалів на Київщині після її деокупації. Після першої толоки організація почала рости й наразі у них вже більше ніж 2000 волонтерів, з яких є професійні будівельники та люди без досвіду роботи, які просто хотіли допомогти. 

“Сміливі відновлювати” починали толоки в Київській області – Ірпінь, Буча, Горенка, Гостомель. Організація запустила волонтерський будівельний табір в селі Лихачів Чернігівської області. 

Також “Сміливі відновлювати” виграли грант на відбудову 12 шкіл, який вже знаходиться на фінальній стадії, а в рамках проєкту “Сміливі документувати” розказали історії людей, які потребують відновлення житла. І зараз вони збирають кошти на відбудову цих будинків.

“Ми провели в будинок Надії всі комунікації”

В Горенці Київської області живе пані Надія. Через російську агресію її будинок був повністю зруйнований, він не піддавався відновленню та його можна було лише знести.

“Вона звернулася до нас по допомогу і ми всю осінь та зиму їздили до неї й розбирали завали”, — розказала Таїсія.

Після цього, пані Надії отримала модульний будинок від іншої волонтерської організації, але там не була підключена електрика та внутрішні комунікації. “Сміливі відновлювати” долучились і завдяки волонтерам з будівельним досвідом, зробили так, щоб у будинку було комфортно жити.

“Ми з нею постійно на зв’язку і вона дуже рада, що в неї з’явився будинок з внутрішніми комунікаціями й не треба бігати на вулицю”, — поділилася Таїсія.

“Людмила сховалася і дивилася, як її будинок горить”

У пані Людмили з Гостомеля повністю згорів будинок через напад рф. Це сталося тоді, коли біля її оселі базувалися росіяни, вони обстріляли його і він почав горіти. Людмила хотіла хоч якось загасити пожежу, але загарбники почали по ній стріляти.

Все, що могла зробити жінка — це сховатися і дивитися, як її будинок горить.

“Сміливі відновлювати” познайомилися з Людмилою під час реалізації проєкту “Сміливі документувати”.

“Ми активно зараз з нею співпрацюємо. Проводимо їм воду та всі внутрішні комунікації, а інша організація надала модульний будиночок”, — розказала Таїсія.

“Лідія запросила нас на новосілля”

Лідії з Горенки “Сміливі відновлювати” допомогли розібрати завали, а після волонтери з США встановили модульний будинок. Таїсія каже, що цей дім великий та комфортабельний.

“Особливість в тому, що щоб встановити модульний будиночок треба, щоб було вільне місце. А коли в тебе на території повністю зруйнований будинок, а за розбір завалів ніхто не хоче братися, це стає проблематичним. Лідія була дуже нам вдячна, що ми допомогли розібрати всі завали”, — розказала Таїсія.

Декілька днів назад координаторів толок, які були причетні до розбору її зруйнованого будинку, пані Лідія запросила на новосілля. 

“Лідія такий стіл накрила, наче це було весілля, а не новосілля. Я розумію, що модульний будинок — це не те саме, що звичайний, але краще, ніж залишитися зовсім без житла”, — поділилася Таїсія.

Читати по темі: Хата-мазанка. “Сміливі відновлювати” відбудовують стіни школи за давньою українською технологією

Катерина Черніговець / 08.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”