Відбудова

головна / Відбудова

Відбудова
Заклад освіти

П’ять шкіл Чернігівської області, відновлених після російських обстрілів

Чернігівська область , Чернігівський район

В Чернігівській області 907 закладів освіти, 143 з них в результаті російських обстрілів отримали різні пошкодження. Станом на травень 2023 року вдалося відновити 70. 

Сьогодні “Свій дім” розповідає про п’ять з них.

Школа в Шаповалівці 

Програма “U-LEAD з Європою” та БФ “Сміливі відновлювати” відремонтували школу в Шаповалівці Чернігівської області.

Роботи тривали з липня по жовтень. За цей час волонтери та будівельники замінили вхідні двері, вікна та освітлення, усі розетки та вимикачі, облаштували зовнішні та внутрішні відкоси, встановили нову вивіску з підсвіткою.

Количівський ліцей

На початку березня 2022 року Количівський ліцей був частково зруйнований внаслідок обстрілів російської армії. Після обстрілу на території закладу були щонайменше 3 вирви від боєприпасів.

Количівський ліцей вдалося відбудувати. В цьому допомогли ювелірний бренд Gunia Project, гуманітарна ініціатива SavED, БФ “Українська призма”, спільнота “Батьки SOS”.

Михайло-Коцюбинський ліцей

4 березня 2022 року Михайло-Коцюбинський ліцей, в укритті якого ховалися люди, потрапив під обстріл. 

Влітку 2022 року почалася його відбудова. Тоді змогли зробити 70% даху. Будівельні матеріали надала обласна військова адміністрація, були замінені вікна. Зараз будівля частково відновлена, але корпус, в який було влучання стоїть закритий.

З 1 вересня 2023 року у Михайло-Коцюбинському діти навчаються не лише в стінах ліцею, а й у модульних класах. Цю конструкцію збирали протягом літа. Вона розрахована на 120 учнів. 

Лихачівський ліцей

Лихачівський ліцей, який був побудований в 1927 році за давньою українською технологією хати-мазанки, постраждав від обстрілів у березні 2022 року.

 

7 жовтня він знову відчинив свої двері. Його відновив БФ “Сміливі відновлювати”. 

З липня по вересень 60 волонтерів і 20 місцевих будівельників відновлювали зовнішні стіни за технологією хати-мазанки, замінили дах, водостічну систему, вікна, систему електрики, побудували вхідну групу з пандусом, відремонтували стіни, стелі та підлогу у бібліотеці, класах, коридорі, фоє. Рбладнали класи меблями, партами-трансформерами, телевізором, прожекторами, звуковими системами. Оновили зону відпочинку, клумби, покриття зупинки шкільного автобуса. На стіни нанесли мурал з традиційними українськими орнаментами.

Школа № 20 у Чернігові

25 шкіл росіяни пошкодили в Чернігові. Влітку міська рада вирішила ліквідувати школи №18 та 21 через те, що їх неможливо відбудувати. А ось навчальний заклад № 20 відновили.

6 березня 2022 року у дах було пряме влучання — вибиті понад 50% вікон та дверей, посічені стіни, виведена з ладу система опалення. Постраждали кабінети початкової школи, інформатики, фізики, хімії, спортзал.

Чернігівська міська рада відновила усі вибиті вікна, залатала дірку в даху та полагодила систему опалення. Saved foundation разом із благодійниками та партнерами відновили класи інформатики, фізики, НУШ, хімії. Компанія SQUAD облаштувала кабінет інформатики ергономічними меблями та сучасними комп’ютерами.

Читайте ще: Зруйновані ворожими обстрілами. Історія двох будівель Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва

Катерина Черніговець / 15.11.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”