Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Чернігів

Історії, які ви нам розповіли
Житло

Будинок вигорів, а стрілки вцілілого годинника показували час падіння російського літака. Історія Олександри Корецької

зруйновано: березень 2022 / Чернігівська область , Чернігівський район , Чернігів / Красносільського , 120

Родина Олександри Корецької залишилась без даху над головою внаслідок падіння російського літака у Чернігові. Будинок згорів, а разом з ним ще чотири сусідських.

В інтерв’ю журналісту “Свій дім” жінка розповіла про жахливі події березня 2022 року.

Подзвонила донька і сказала, що у Чернігові стріляють

“Ми з чоловіком тільки вийшли на пенсію. До цього працювали й жили у Славутичі, але на вихідні приїздили до Чернігова. Мріяли, що остаточно переїдемо у наш дім, де жили діти й онука. Але не судилося”, – каже Олександра Корецька.

Вранці 24 лютого подружжю подзвонила донька і сказала, що у Чернігові стріляють. Цілий день вони ховалися у гаражі, який був на цокольному поверсі. Знесли туди пластикові стільці й ковдри. Зігрівали 96-річного дідуся, який все одно мерз. Ніч провели в домі, а наступного дня батьки приїхали забрати рідних. До Славутича поїхала донька з онукою, син не хотів залишати дім.  

Будинок родини згорів після падіння ворожого літака

А вже 5 березня родина дізналася про пожежу після падіння ворожого літака, який віз на борту шість 500-кілограмових некерованих авіабомб. 

“Син розповідав, що був кімнаті, яка межувала з кухнею. Почув наростаючий рев. Потім удар, від якого він просто впав. Усе це відбувалось протягом 3-5 секунд. Літак вдарив по дому, зніс крилом кут кухні та врізався у землю прямо на подвір’я сусідів”, – каже жінка.

У цей час в домі знаходилися ще кілька людей – дитяча лікарка, бо в її оселі вже не було світла та газу, знайома сина з трьома дітьми і його друг. Коли сталася трагедія й зайнялася пожежа – усі вибігли до магазину через дорогу. 

“Вони дрижали й дивилися, як палають домівки. Син розповідав, що з’явився другий літак, який летів дуже низько й робив кілька заходів”, – говорить співрозмовниця.

Дідусь помер через кілька днів після руйнування дому

Рідні кажуть, що у свої 96 років він був справжній боєць, але звістка про дім його підкосила. Район Масани у Чернігові постійно обстрілювали й ніхто не хотів забирати тіло. 

“Син під’їхав на своїй машині, запхнув якось дідуся в машину. Поїхав в один морг. Кулі свистіли, всюди стріляли. Сказали, везти в інший – там поклали до гробу, видали номер і закопали на кладовищі в траншею, де були інші тіла. Лише влітку ми змогли його перепоховати”, – пригадує Олександра.

Після трагедії син жив під домом на цокольному поверсі. Там був гараж з оглядовою ямою, а звідти вхід у невеликий льох – настелив собі пінопласту й ховався від обстрілів.

“Це було жахливо. Я не могла стримати сліз, коли побачила, в яких умовах він тут сидів”, – каже жінка.

Розгрібали завали та знайшли вцілілий гриль

Коли окупантів вигнали з Чернігова, Олександра разом з чоловіком, донькою та онукою повернулися додому й почали розгрібати завали.   

“Весною та влітку приходили з родичами, виносили купи сміття, – каже вона. –  У будинку збереглася частина стін, але їх торкаєшся, а вони завалюються. Вигоріло все дотла. Чоловік розбирав завали і знайшов на кухні гриль вцілілий. Я не могла повірити! Ще знайшли улюблену каструльку – таки криву, бо на неї впала плита перекриття. А ще – годинник, який показував час падіння літака. Усе це ми залишили”.

Хотіли жити на цокольному поверсі, але допомогли волонтери БФ “Фенікс-Україна” 

“Спочатку думали, що будемо жити на цокольному поверсі. Все, що в гаражі вціліло й хотіли зробити собі одну кімнату. Але пішли дощі — все протікає. А потім до сусідки Юлі прийшли волонтери з благодійного фонду Фенікс-Україна й почали розбирати дім. Вони сказали, що будуть допомагати й іншим. У нас вже виклали частину стін першого поверху, але найголовніше –  це перекрити дах. Коли дощі, то ллється вода, яка потім стікає у гараж”, – розповідає жінка.

Маленька онука мріє про дитячу кімнату й собаку

Ніні родина винаймає житло та постійно приходить на подвір’я рідного дому. Продовжують розгрібати сміття й шукають вцілілу цеглу, з якої “виростають” нові стіни. Онука Олекса мріє, що в домі знов буде дитяча кімната з іграшками, а у дворі – батут і басейн. А ще хоче кота і собаку. 

“У мене тут грядка полуниці, помідорів і ми часто приходимо сюди з онукою. Роботи вистачає, все треба розгрібати. Не знаєш за що хапатися. У нас з чоловіком мінімальна пенсія. Купи будматеріали і сиди голодним. Виходить так”, – каже жінка.

Допомогти родині відновити дім можна за номером картки: 5168 7422 4075 1804 ПриватБанк (Корецька Олександра Іванівна).

Рахунок для допомоги БФ Фенікс-Україна (на відбудову зруйнованих війною осель):

  • UA193802810000026006000001387
  • 5375411507844087 (Monobank)

Юлія Ступка / 17.08.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”