Допомога

головна / Допомога

Допомога
Житло

Як переселенці можуть знайти безкоштовне житло в Україні

Після повномасштабного нападу рф майже 5 мільйонів українців були вимушені покинути свої домівки та переїхати в інші регіони України. Деякі — вже вдруге. З вересня 2022 року їхня кількість збільшилася на 300 тисяч осіб. Напередодні зими може бути нова хвиля евакуації з прифронтових областей. Питанням номер один для них є тимчасове житло, в якому можна проживати безкоштовно або за оплату комунальних послуг.

Враховуючи кількість переселенців, тимчасове житло для ВПО знайти непросто, але можливо. Головне — шукати: через державні програми, знайомих та волонтерські ініціативи.

Безкоштовне житло в україні для ВПО — це можливість заощадити кошти, адже у новому місті українці починають життя з нуля. Усі збереження йдуть на їжу, медичне обслуговування та речі першої потреби. Якщо в родині є діти, суми збільшуються в рази. Також це про стабільність. Коли є домівка, хоч і тимчасова, можна розв’язувати інші питання — такі як навчання чи пошук роботи.

В Україні є кілька способів знайти безкоштовне житло для переселенців. Розглянемо кожен варіант окремо.

Тимчасове житло для ВПО від держави

Безкоштовне житло для переселенців можна отримати з фонду житла для тимчасового проживання. Фонд складається з державного, комунального та приватного житла, яке було передано в користування державі.

Житло надається в тому регіоні, де переселенці зареєстровані як внутрішньо переміщені особи.

Для отримання такого житла потрібно звернутися до центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу); виконавчих органів сільських, селищних, міських рад або районних державних адміністрацій.

Для отримання безкоштовного тимчасового житла від держави потрібно подати такі документи:

  • Заяву на надання житла для тимчасового проживання;
  • Довідку ВПО
  • Документ, що підтверджує право власності на житло, яке пошкоджене/зруйноване внаслідок бойових дій;
  • Документ, що підтверджує родинні відносини заявника та всіх членів його сім’ї  (свідоцтво про шлюб, свідоцтва про народження дітей);
  • Копію паспорта або іншого документа, що посвідчує особу.
  • Копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Першочергове право на забезпечення житловим приміщенням з фонду мають багатодітні сім’ї; сім’ї з дітьми; вагітні жінки; особи, які втратили працездатність; особи пенсійного віку з числа тих, житло яких було зруйновано внаслідок нападу рф. Площа тимчасового житла залежить від багатьох факторів, але на одну людину повинно припадати не менше 6 кв.м. (постанова Кабінету Міністрів). 

Безкоштовно жити в таких приміщеннях ВПО можуть до року з можливістю продовження на наступний строк у разі відсутності змін у їх статусі та якщо вони не знайшли інше місце проживання.

Отримав тимчасове житло від держави. Чи зберігаються виплати на проживання ВПО?

Якщо приміщення віднесено до фонду житла для тимчасового проживання ВПО та надається безкоштовно, виплата допомоги припиняється (відповідь юриста Донбас SOS за 13.10.2023 року). 

Місцеві ініціативи

У регіоні, куди ви переїхали, можуть працювати громадські організації, які займаються наданням житла ВПО. Це може бути житло волонтерів, гуртожитки або інші об’єкти. 

Також є багато правозахисних організацій, які займаються питаннями житла для переселенців. Можна звертатися до них за консультацією та допомогою.

Багато організацій, які надають допомогу біженцям, також працюють із внутрішньо-переміщеними особами. Зверніться й до них і запитайте про можливість отримання безкоштовного житла.

Жінкам ВПО з дітьми можна звернутися в обласні соціальні центри матері та дитини. Наприклад, центр у місті Люботин Харківської області пропонує безкоштовне житло з індивідуальними ліжками, зручною кухнею, душовими приміщеннями та ігровою кімнатою. Є часткове забезпечення продуктами харчування. 

Окрім житла надається психологічна підтримка, допомога в оформленні документів, соціальних виплат й пошуку роботи. Детальну інформацію можна отримати за номером (057) 741-21-41

Безкоштовне житло для українців: допомога волонтерів

Безкоштовне житло для українців можна знайти на сторінках волонтерських організацій. Це можуть бути модульні будинки, хостели, відремонтовані гуртожитки. Також є програми, коли людям пропонують не лише тимчасове житло, а й працевлаштування. 

“Свій дім” знайшов кілька пропозицій, які можуть вас зацікавити:

  • Всімдім — житло, робота і програма адаптації 

Це проєкт української команди, яка пропонує тимчасове житло для ВПО в селі Усівка Київської області. Там звели невеликі будиночки, розташовані поряд та облаштовані усім необхідним. 

Безоплатно жити в такій оселі можна від 6 до 12 місяців. Потім вона переходить у тимчасове користування іншим ВПО. Таким чином за шість місяців програма зможе адаптувати 16 людей, а за три роки — майже 100. 

Умови та посилання на анкету тут.

Благодійний фонд “Синергія заради добробуту” домовився з київським хостелом “I.HOTEL” про безоплатне проживання для ВПО. Перевага надається жінкам з дітьми. 

Жити у вільних кімнатах закладу можна протягом двох місяців. Пенсіонерам та людям з інвалідністю — до завершення волонтерської ініціативи. 

У хостелі можуть безкоштовно розміститися до 330 людей у 110 кімнатах.

Деталі та номер телефону для зв’язку тут.

  • Модульне поселення Leo States на Львівщині

Безкоштовне житло для біженців пропонують у модульному поселенні Leo States. Це село Хоросно за 15 кілометрів від Львова. 

Окремі модульні будинки площею 14,5 квадратних метрів знаходяться у тихому затишному місці. В кожному з них окремий санвузол, бойлер та обігрівач, холодильник, мікрохвильова піч, мультиварка й електрочайник.

У будинках можна проживати безкоштовно від одного місяця до року (з можливістю продовжити строк), але мешканці поселення платять за використану електроенергію, вивіз сміття та асенізацію.

Для заявки на поселення та для отримання більш детальної інформації необхідно заповнити анкету https://bit.ly/3tK46DR/

  • Американський БФ “До України з Любов’ю” — безкоштовне житло для біженців в україні до 5 років

У тимчасове користування надаються:

  • 135 квартир у селі Софіївська Борщагівка;
  • 330 квартир у Тарасівці Боярської ТГ;
  • Будинки для самотніх ВПО похилого віку в Колонщині Макарівської громади.

У Колонщині проживання повністю безоплатне. В двох інших населених пунктах — за оплату комунальних послуг.

Щоб отримати домівку, треба заповнити заявку  https://toukrainewithlove.org/application/ із зазначенням доходу кожного члена родини та додаванням фотографії сім’ї.

Тимчасове житло. Допомога родичів та знайомих

Якщо у вас є родичі чи знайомі, які можуть допомогти з житлом, обов’язково звертайтесь за допомогою. Навіть, якщо вони не настільки близькі та ви спілкувалися лише кілька разів. 

Для вас це може бути новий регіон, а для них рідне місто. Через особисті контакти, знайомих можна вийти на вигідні варіанти тимчасового житла.

Самостійний пошук

Переселенці шукають житло — пишете таку об’яву й публікуєте на різних сайтах, телеграм-каналах, у групі міста. Користуєтесь старим перевіреним методом та розвішуєте оголошення біля під’їздів. Чим більше варіантів — тим більше шанс, щось знайти.

Наприклад, якщо шукати в google “оренда хати в селі” можна вийти на пропозиції житла для ВПО. Це може бути невеликий будинок, в якому довгий час ніхто не жив. Тому вам здадуть його безкоштовно. Залишаються в таких оселях не всі. Головна причина — відсутність роботи у населеному пункті. 

Головне розпочати пошук якомога раніше, розглядати будь-які варіанти і не обмежуватись одним регіоном. На жаль, такі реалії. 

Сайти та чат-боти

Прихисток — комунікаційний майданчик між тими, хто потребує допомоги і тими, хто готовий її надати. Тут є пропозиції безоплатного житла з різних регіонів України. Однак в деяких містах останні оголошення ще з 2022 рік. 

Серед нових є варіанти надання спальних місць, окремих кімнат та об’яви здам будинок безкоштовно.

dopomagai.orgсервіс з пошуку безкоштовного житла. Його створили волонтери ІТ-спільноти України. Серед останніх доданих оголошень — житло для біженців Львів у селі Велика Вільшаниця Золочівського району; будинок зі зручностями в селищі Глеваха на Київщині (для родини без дітей); газифікований дім у сільській громаді Полтавської області.

Турботник— телеграм-бот від Міністерства цифрової трансформації. Щоб отримати допомогу у пошуку безоплатного житла, виберіть потрібну область та населений пункт. Вкажіть, що вам потрібна тимчасова домівка та отримайте номер координатора, якому можна зателефонувати.

Бот Houseпошук пропозицій з оренди житла в Україні

ТурБОТа про ВПОчат-бот, розроблений для Києва, Львова, Чернівців. Також можна знайти житло для переселенців івано-франківськ.

Такі оголошення також можна шукати у Фейсбуці, телеграм-каналах, групах для ВПО тощо. Іноді трапляються безоплатні варіанти на сайтах оголошень.

Якщо ви знайшли житло за оплату комунальних послуг — не відправляйте ніякі передплати. Вбережіть себе від шахраїв.

Читайте ще: Компенсація за зруйноване житло: суми та порядок отримання

Юлія Ступка / 24.10.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”