Допомога

головна / Допомога

Допомога
Житло

Соціальне житло для переселенців: як отримати

Близько 5 млн українців вимушені жити у статусі “внутрішньо переміщених осіб”. Вони опинилися в інших регіонах країни та вмістили життя в декілька валіз. Здебільшого їм довелося розпочинати все з нуля: шукати житло, роботу, садочки та школи для дітей.

Попри велике бажання повернутися додому, доводиться залишатися в більш безпечних регіонах — жити у родичів та друзів, в гуртожитках, винаймати будинки, орендувати хату в селі за комунальні послуги. Багато людей знаходили тимчасовий притулок у спортзалах та будинках культури.

Конституція України та соціальне житло для переселенців

Надання житла внутрішньо переміщеним особам з фонду соціального призначення могло б вирішити питання з розселенням. Це спосіб забезпечення громадян житлом, при якому право власності на домоволодіння належить державі або органу місцевого самоврядування. Фондів соціального та тимчасового житла на балансах міських рад чи державних установ критично мало та не відповідає реальним потребам.

В інтерв’ю “УП. Життя” міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович розповіла, що “в Україні масово приватизували усі гуртожитки і житловий фонд, і тепер такого фонду у громадах не створено. Його треба заново добудовувати, але житло будують приватні компанії за свої кошти, і їх це мало цікавить”.

Житло в Україні з фонду соціального призначення це:

  • квартири в багатоквартирних жилих будинках;
  • садибні (одноквартирні) жилі будинки;
  • жилі приміщення у соціальних гуртожитках, які надаються громадянам на час їх перебування на соціальному квартирному обліку за умови, що таке житло є єдиним місцем їх проживання.

Соціальне житло для переселенців надається на підставі типового договору найму соціального житла.

Які нормативно-правові акти регулюють?

Закон України “Про житловий фонд соціального призначення”.

Закон України “Про внесення змін до Закону України ‘Про житловий фонд соціального призначення’ щодо умов забезпечення соціальним житлом внутрішньо переміщених осіб”.

Конституція України (стаття 47) – Кожен має право на житло. Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. Громадянам, які потребують соціального захисту, житло надається державою та органами місцевого самоврядування безоплатно або за доступну для них плату відповідно до закону.

Соціальне житло для ВПО. До кого звертатись та як стати на облік?

Хоч кількість соціального житла в Україні мала, все ж ВПО треба стати у чергу. Таким чином дати собі шанс на отримання квадратних метрів. Вимоги до цієї процедури можуть різнитися у регіонах, але є загальні кроки у цьому питанні:

  • звернутися до місцевих органів або установ чи відділів, що відповідають за житлові питання;
  • заява про взяття на квартирний облік — це наступний крок разом з підготовкою відповідних документів;
  • у заяві на соціальне житло для впо треба вказати повну та правдиву інформацію. Зокрема про наявність у власності житла у регіоні, з якого ви переїхали, та дані про кожного члена родини;
  • оцінка потреби може включати інтерв’ю та перевірку фінансового стану;
  • очікування у черзі для прийняття рішення; 
  • у разі відмови у соціальному житлі, можна подати скаргу для перегляду рішення.

Рішення про відмову у взятті на соціальний квартирний облік повинне містити підстави відмови з обов’язковим посиланням на порушення та не пізніше 3 робочих днів від дня прийняття рішення надається (направляється) громадянину.

Перелік документів, щоб стати на соціальний квартирний облік

  • Заява про взяття на квартирний облік — підписується усіма повнолітніми членами сім’ї;
  • копія паспорта або інші документи, що посвідчують особу та підтверджують українське громадянство;
  • копія реєстраційного номера облікової картки платника податків. Не подається, якщо є відмітка у паспорті або якщо особи відмовилися через отримання через релігійні переконання;
  • довідка ВПО про взяття на облік;
  • копії документів, які підтверджують родинні стосунки заявника та всіх членів сім’ї (свідоцтво про народження, про шлюб, посвідчення опікуна тощо);
  • копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні житлових приміщень з фонду;
  • інші документи, які можуть знадобитися залежно від місцевих правил і політик.

Факт знищення або пошкодження житла, підтверджується особистою заявою заявника та членів його сім’ї.

Пріоритетні категорії в наданні житлових приміщень з фонду

Пріоритетність надання внутрішньо переміщеним особам житлових приміщень із фонду визначається за кількістю балів, що набере внутрішньо переміщена особа/сім’я, за такою системою нарахування балів. Про цей йдеться у постанові Кабміну (від 29 квітня 2022 р. № 495) про “Деякі заходи з формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб 

Сім’ї:

  • з трьома і більше дітьми – 27 балів;
  • з двома дітьми – 26 балів;
  • з однією дитиною – 25 балів;
  • у складі яких є вагітні жінки – 24 бали;
  • у складі яких є особи, які втратили працездатність – 23 бали;
  • у складі яких є особи пенсійного віку – 22 бали.

Також є загальні критерії, з нарахуванням додаткових балів, які нараховуються за наявність підстав: сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України – 2 бали на сім’ю; сім’ї з дітьми з інвалідністю – 3 бали на кожну дитину та ін.

Тимчасове житло для ВПО

В українському законодавстві закріплені дві окремі категорії житлового фонду: соціальне житло (умовно безстрокове) та тимчасове (до 1 року з можливістю продовження). 

Тимчасове житло, як правило, є менш комфортним і надається поки родина не зможе знайти інше місце для проживання. Це притулок в умовах надзвичайних обставин або переїзду.

“Прихисток” та “єОселя”

Тисячі квадратних метрів соціального житла для впо одразу не знайдуться. Паралельно треба шукати інше доступне житло для переселенців. Вже 4 тисячі українців отримали кредити на придбання житла за програмою “єОселя”. Хто може отримати доступну іпотеку та які умови “Свій дім” розповідав тут.

Також ми розповідали де шукати безкоштовне житло для впо в Україні. Посилання на сайти і чат-боти тут.  

Грошова підтримка для ВПО станом на жовтень 2023 року складає 2 тисячі гривень на дорослу людину і 3 тисячі на дитину щомісяця. Є компенсація за комунальні послуги за проживання. За даними Мінреінтеграції, понад 90 тисяч власників житла, які безоплатно розмістили впо, отримають компенсацію за прихисток у вересні. Щоб взяти участь у цій програмі, необхідно зареєструватися на сайті “Прихисток” і розмістити оголошення про надання тимчасового житла внутрішнім переселенцям. 

Гарячі лінії з питань програми “Прихисток” або виплат компенсації:

15-48 —  Мінреінтеграції (цілодобово)

(066) 813-62-39 — Уповноважений з питань ВПО.

Велика потреба суспільства у соціальному житлі

Окрім місцевих органів влади соціальне житло може надаватися різними установами та фондами. Можна звернутись до громадських організацій у тому числі міжнародних або шукати інформацію на онлайн-ресурсах. Також отримати консультацію фахівців, які спеціалізуються на питаннях соціального житла і правах переселенців.

Зараз для соціального житла влада шукає санаторії, гуртожитки, щоб створити там належні умови для проживання впо, то після повоєнної відбудови соціальне житло має стати пріоритетом. 

Повномасштабний напад рф продемонстрував велику потребу суспільства у соціальному житлі. Ситуацію з розміщенням ВПО контролює Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

Читайте ще: Компенсація вартості оренди житла для ВПО. Як подати заявку?

Юлія Ступка / 08.11.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”