Допомога

головна / Допомога / с. Михайлівка-Рубежівка

Допомога
Житло

Нова домівка для переселенців: на Київщині відкрили сучасний гуртожиток

Київська область , Бучанський район , с. Михайлівка-Рубежівка / Київська , 7

У селі Михайлівка-Рубежівка на Київщині відкрили реконструйований гуртожиток для ВПО. В останній день січня 19 родин отримали ключі від новеньких смарт-квартир зі звукоізоляцією, обладнаними кухнями, окремими санвузлами та загальними кімнатами для дитячого і дорослого дозвілля.

Цей проєкт вдалося реалізувати за ініціативи благодійної організації “ЖИТЛО для ВПО”, яка має досвід будівництва, відбудови та реконструкції. 

Ми виступили ініціаторами та звернулися до Ірпінської міськради, щоб вони підшукали для нас будівлю, яка може бути реконструйована на житло для ВПО. У власності міської ради знаходився гуртожиток. Будівля була в жахливому стані, але спільними зусиллями ми змогли залучити кошти на реконструкцію. Ми зайшли на об’єкт 1 червня 2023 року, а вже у листопаді були виконані основні роботи, підключені всі комунікації. Електрика, газ, каналізація — все є. Будинок готовий. Тепер це не гуртожиток, а житлова будівля для 19 родин з невеликими, але комфортними та повністю облаштованими кімнатами”, — розповіла журналістам “Свій дім” президентка БО “Житло для ВПО” Ольга Єрошенко.

Відкриття оновленого гуртожитку

Реалізацію проєкту профінансував лідер польського ринку житлового будівництва Dom Development, який дистанційно контролював роботи.

У приміщенні, яке перетворили на Центр соціалізації для ВПО, є два типи квартир — для родин з дітками та без. 

Квартира для багатодітної родини, максимально мебльована. Утеплені двері, дуже зручна шафа, повністю обладнаний санвузол. Тут вже є холодильник, стільчики, облаштована витяжка. Дуже гарний комплект побутової техніки”, — розповідає пані Ольга.

Гуртожиток інклюзивний, підлаштований для людей з обмеженими можливостями. Є центральний та два аварійні виходи. На горищі є спеціальні комори, де можна зберігати особисті речі. Кожна квартира обладнана двоконтурними котлами, що дає повну автономність і мешканці можуть економити на оплаті комунальних послуг. 

Всього тут проживатиме 53 мешканці. Родина Аліни виїхала з окупованого Енергодару Запорізької області. Півтора року мешкали у родичів, а тепер отримали квартиру та дуже щасливі.

Ми зареєстровані, як ВПО у старостаті Михайлівки-Рубежівки. І коли стало відомо, що буде реалізовуватись даний проєкт, нам запропонували це житло. Звісно ми погодились і дуже чекали на відкриття. Обов’язковою умовою було те, щоб члени родини працювали. Якщо у нас колись з’явиться можливість придбати власне житло, то ця квартира перейде у користування іншим”, — розповіла Аліна.

Аліна, переселенка з Енергодару Запорізької області

Для БФ “Житло для ВПО” — це перший проєкт реконструкції гуртожитку у центр соціалізації з повноцінними смартквартирами.

Читайте ще: Відбудова на своїй земельній ділянці: новий етап компенсації за зруйноване житло

Юлія Ступка / 02.02.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”