Допомога

головна / Допомога

Допомога

Відбудова на своїй земельній ділянці: новий етап компенсації за зруйноване житло

Українці, чий приватний будинок був повністю зруйновано через бойові дії, тепер можуть отримати компенсацію на відбудову на власній земельній ділянці через “єВідновлення”.

“Відтепер у рамках компенсації за зруйноване житло доступна не тільки можливість отримати кошти на придбання нового помешкання, але й на те, щоб повністю відбудуватися на своїй землі”, — заявив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Як отримати компенсацію на відбудову на власній земельній ділянці?

Заяву на отримання компенсації можна подати через Дію. Якщо зруйнований будинок має кількох співвласників, то вони можуть подавати заяву окремо або спільно. Кожен власник отримає свою компенсацію відповідно до частки власності. 

Припинити право власності на зруйнований будинок треба у державного реєстратора чи нотаріуса. Земельна ділянка залишається їхньою, навіть якщо будівництво буде проходити в іншому місці.

Повідомлення про початок будівельних робіт роблять на підставі будівельного паспорта або схеми намірів забудови. Уповноважені органи містобудування та архітектури протягом 10 днів мають перевірити відомості.

Як буде виплачуватися компенсація?

Виплати компенсації будуть здійснюватися відповідно до наявних коштів на небюджетному рахунку Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. 

Гроші надійдуть на банківську картку єВідновлення. Її можна відкрити в банках-партнерах програми. Ці кошти можна витратити тільки в будівельних магазинах та в підрядників, які зареєструватись як учасники програми. 

Читати по темі: Забронювати кошти: у “Дії” запрацював обмін сертифікатів на житло

Катерина Черніговець / 30.01.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”