Допомога

головна / Допомога

Допомога
Житло

З 27 грудня 2023 року розпочалася виплата компенсацій українцям, чиє житло було зруйноване внаслідок війни. 

Кожен, хто вже отримав житловий сертифікат, може забронювати кошти для купівлі будинку або квартири через застосунок “Дія”.

Навіщо “бронювати кошти” і чому може бути повторна заява?

“Забронювати кошти” необхідно, щоб система знала, що ви плануєте придбати житло. Протягом 5 робочих днів, надійде підтвердження в “Дія” про те, що кошти заброньовані.

Далі у вас є 30 днів, щоб оформити угоду купівлі-продажу нового житла. Якщо ви не встигнете за цей час – потрібно буде повторно подавати заяву на бронювання коштів.

Як припинити право власності на зруйнований об’єкт нерухомості

Це можна зробити у нотаріуса, який має повноваження державного реєстратора або в ЦНАПі. 

Для цього потрібні:

  • заява 
  • документ, що засвідчує право власності
  • техзвіт про повне знищення майна, який видає комісія органів місцевого самоврядування.

Нотаріуси вносять відомості в Реєстр пошкодженого та знищеного майна, перевіряють припинення права власності на зруйнований об’єкт та оформлюють угоду купівлі-продажу на придбане житло. 

Оформити угоду купівлі-продажу за житловий сертифікат можуть виключно ті нотаріуси, які підключились до електронного кабінету в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна.

Перша частина державних нотаріусів уже пройшла навчання по роботі з житловими сертифікатами. З переліком цих нотаріусів можна ознайомитись тут. Він оновлюється по мірі надходження нових заяв. 

Квартира або будинок в будь-якому регіоні України

Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що житло можна придбати як на первинному чи вторинному ринках у в будь-якому регіоні країни, незалежно від того, де знаходиться зруйнована нерухомість. Це може бути будинок або квартира.

“Якщо вартість обраної вами нерухомості вища, ніж вартість сертифіката ви можете доплатити з власних коштів. Разом з тим, можливо об’єднати кілька сертифікатів для придбання одного об’єкту нерухомості. Якщо вартість нерухомості менша, ніж номінал сертифікату — різницю ви зможете отримати вже з прийняттям процедури стягнення репарацій з рф”, — підкреслив Кубраков.

Станом на 27 грудня 2023 року сформовано 1636 сертифікатів на суму понад 3 мільярди гривень. Компенсації будуть здійснюватися в межах наявного обсягу коштів на небюджетному рахунку Мінінфраструктури до його закриття:

На цьому етапі на сертифікат можливо тільки купити квартиру або будинок. Але вже в січні-лютому очікуємо можливості реалізації сертифікату на придбання будматеріалів та замовлення робіт – для тих, хто хоче побудувати новий будинок самостійно, на власній земельній ділянці”.

Що з обстеженням житла на тимчасово окупованих територіях?

Також за словами міністра триває експериментальний проєкт з обстеження житла на тимчасово окупованих територіях. У першому кварталі очікуються перші результати, які стане можливо масштабувати на інші ТОТ.

Знайти відповіді на найпоширеніші запитання, оновлення програми або дати свій зворотній зв’язок можна на спеціальному сайті.

Читайте ще: Не лише через “Дію”. Як подати заяву за програмою єВідновлення

Юлія Ступка / 29.12.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”