Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Гостомель

Історії, які ви нам розповіли
Житло

Модульний будинок замість вагончика. Історія Олени Ширяєвої, яка втратила чоловіка і місце сили

Київська область , Бучанський район , Гостомель / 1-го Травня , 30

Коли великий будинок Олени Ширяєвої з Гостомеля знищили російські обстріли, жінка жила у вагончику, який поставили благодійники. Вона дивилась на руїни та мріяла про відбудову хоча б однієї кімнати. Але дім знесли під нуль, реконструкції він не підлягав. 

“Просила, щоб залишили хоча б погріб”

“Там все вигоріло. Приїздили будівельники і все демонтували за два дні. Олександр, Сергій. Такі хороші хлопці. Все зробили на совість. Після себе залишили чистий майданчик, присипаний піском”, — розповіла пані Олена журналістці “Свій дім”.

Жінка просила, щоб їй залишили хоча б погріб, але його теж знесли через аварійний стан:

“Ну не можна його залишати, — сказав мені Олександр.Ви туди зайдете, а він може осипатися, бо все вигоріло. Винесли всю консервацію і його теж зрівняли з землею. Усе перенесла в вагончик, в якому жила. Там намагаюсь і овочі на зиму зберігати. Не знаю чи вийде щось з цього”.  

Модульний будинок замість вагончика

Оселю пані Олени демонтували наприкінці серпня 2023 року. З цим допомогла Гостомельська військова адміністрація. А потім БФ “До України з любов’ю” поставив модульний будинок — 19 вересня 2023 року Олені вручили ключі: 

“Я була приємно вражена наскільки тут комфортно. Воно все таке світленьке і місця вистачає. Дві кімнати, санвузол, кухня-студія повністю обладнана. Великі ліжка, шафа. Пральна машина, бойлер, душова кабіна. Я так акуратно всім користуюсь”. 

“Історію, яку ви про мене писали, показували спонсорам”

Пані Олена розповідає, що рух з демонтажем її зруйнованого дому почався після призначення Ольги Прилипко першим заступником начальника Гостомельської селищної військової адміністрації.  


Я вдячна всім, хто допоміг: будівельникам, волонтерам, владі, фонду і вашому проєкту “Свій дім”. Історію, яку ви про мене писали, надсилала волонтерам. Вони показували її спонсорам, як підтвердження руйнувань внаслідок обстрілів. Бо у мене з усіх доказів були лише два знімки — цілого дому, а потім знищеного”, — каже жінка.

Живе з онукою, а в кімнаті стоїть потрет чоловіка

У новому будинку Олена живе з онукою. Олександрі 21 рік і все дитинство вона провела в домі, який знищила російська армія. Дівчина вчиться, працює і підтримує бабусю. Сумує за дідусем, який в перші дні великої війни загинув на вулиці Привокзальній у Бучі. Поїхав на роботу і не повернувся. У новому будинку стоїть його портрет, перев’язаний чорною стрічкою.

Читайте ще: Як переселенці можуть знайти безкоштовне житло в Україні

Юлія Ступка / 10.11.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”