Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Гостомель

Історії, які ви нам розповіли
Житло

Модульний будинок замість вагончика. Історія Олени Ширяєвої, яка втратила чоловіка і місце сили

Київська область , Бучанський район , Гостомель / 1-го Травня , 30

Коли великий будинок Олени Ширяєвої з Гостомеля знищили російські обстріли, жінка жила у вагончику, який поставили благодійники. Вона дивилась на руїни та мріяла про відбудову хоча б однієї кімнати. Але дім знесли під нуль, реконструкції він не підлягав. 

“Просила, щоб залишили хоча б погріб”

“Там все вигоріло. Приїздили будівельники і все демонтували за два дні. Олександр, Сергій. Такі хороші хлопці. Все зробили на совість. Після себе залишили чистий майданчик, присипаний піском”, — розповіла пані Олена журналістці “Свій дім”.

Жінка просила, щоб їй залишили хоча б погріб, але його теж знесли через аварійний стан:

“Ну не можна його залишати, — сказав мені Олександр.Ви туди зайдете, а він може осипатися, бо все вигоріло. Винесли всю консервацію і його теж зрівняли з землею. Усе перенесла в вагончик, в якому жила. Там намагаюсь і овочі на зиму зберігати. Не знаю чи вийде щось з цього”.  

Модульний будинок замість вагончика

Оселю пані Олени демонтували наприкінці серпня 2023 року. З цим допомогла Гостомельська військова адміністрація. А потім БФ “До України з любов’ю” поставив модульний будинок — 19 вересня 2023 року Олені вручили ключі: 

“Я була приємно вражена наскільки тут комфортно. Воно все таке світленьке і місця вистачає. Дві кімнати, санвузол, кухня-студія повністю обладнана. Великі ліжка, шафа. Пральна машина, бойлер, душова кабіна. Я так акуратно всім користуюсь”. 

“Історію, яку ви про мене писали, показували спонсорам”

Пані Олена розповідає, що рух з демонтажем її зруйнованого дому почався після призначення Ольги Прилипко першим заступником начальника Гостомельської селищної військової адміністрації.  


Я вдячна всім, хто допоміг: будівельникам, волонтерам, владі, фонду і вашому проєкту “Свій дім”. Історію, яку ви про мене писали, надсилала волонтерам. Вони показували її спонсорам, як підтвердження руйнувань внаслідок обстрілів. Бо у мене з усіх доказів були лише два знімки — цілого дому, а потім знищеного”, — каже жінка.

Живе з онукою, а в кімнаті стоїть потрет чоловіка

У новому будинку Олена живе з онукою. Олександрі 21 рік і все дитинство вона провела в домі, який знищила російська армія. Дівчина вчиться, працює і підтримує бабусю. Сумує за дідусем, який в перші дні великої війни загинув на вулиці Привокзальній у Бучі. Поїхав на роботу і не повернувся. У новому будинку стоїть його портрет, перев’язаний чорною стрічкою.

Читайте ще: Як переселенці можуть знайти безкоштовне житло в Україні

Юлія Ступка / 10.11.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення національного технічного університету нафти і газу. Заклад постраждав внаслідок російського обстрілу міста 22 червня 2024 року. Роботи після прильоту російської ракети тривали понад три...

читати історію

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова