Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Гостомель

Історії, які ви нам розповіли
Житло

Будинок згорів, а тіло чоловіка знайшли у Бучі. Історія Олени Ширяєвої

зруйновано: березень 2022 / Київська область , Бучанський район , Гостомель / 1-го Травня , 30

Будинок вигорів до цегли, але город я обробляю. Влітку живу у вагончику, який поставили благодійники. Але ж там немає умов.  Щоб скупатися чи попрати речі треба їхати до родичів”, – розповіла журналісту Свій дім Олена Ширяєва з Гостомеля.

До повномасштабного наступу рф жінка жила у великому батьківському домі. Разом з чоловіком займалися городом, тримали курей. Віктор хоч і був на пенсії, але їздив на роботу в Ірпінь – працював сторожем на фабриці, де виготовляли амуніцію для ЗСУ. 

Чоловік поїхав на роботу і більше не повернувся

Вранці 24 лютого 2022 року чоловік поїхав на роботу і більше не повернувся. Майже два місяці про нього не було жодної звістки. І лише у квітні Олені надіслали жахливі фото. Тіло Віктора знайшли у Бучі на вулиці Вокзальній. Він помер від осколкового ураження.

“Востаннє ми поговорили телефоном, вже було чути вибухи і зв’язок перервався. Я думаю, що Віктор хотів через Бучу повернутись у Гостомель, але не встиг. Слідчий сказав, що він загинув 24-25 лютого, бо не було щетини, він не зарослий був”, – пригадує жінка.

Коли влучили у будинок, жінка сиділа в підвалі

“Дуже любила свій дім, у якому були всі зручності: чотири кімнати, ванна. Усе життя чесно працювала і стала безхатьком. Нині замість дому у мене вагончик, який поставили благодійники. Взимку, коли відключали світло, жила у родичів. Приютили і вдячна їм”, – каже Олена.

Пані Олена втратила і свій будинок площею 96 квадратних метрів. Він дістався їй від батьків, був теплим і затишним. 

Коли окупанти влучили у дім, жінка сиділа у підвалі. Чула вибух і бачила, як горить її місце сили. Деякий час була у знайомої, а коли дали зелений коридор – виїхала у Німеччину до племінниці. Після повернення у Гостомель, побачила, що від дому залишились лише стіни. 

Дім згорів, а мародери повирізали труби

Мародери теж “попрацювали”: повирізали металеві труби, із сараю винесли автоклав та оприскувач.

“Я й досі не можу забути, як стояла у сусідському домі, дивилась у вікно й бачила, як горить моя хата. І нічого не могла зробити. Світла не було, води теж, нічого не було. Та й літало з усіх боків”, – каже вона.

P.S. Пані Олена повідомила, що її оселю демонтували. Мрія про відбудову “хоча б однієї кімнати” не здійнилась. Тепер жінка сподівається на допомогу благодійних фондів.

Допомогти жінці можна за номером картки: 5167 8032 7258 4512 Ощадбанк (Ширяєва Олена Іванівна).

UPD. У вересні 202З року БФ “До України з любов’ю” поставив їй модульний будинок.

“Вдячна всім, хто допоміг: будівельникам, волонтерам, місцевій владі за демонтаж зруйнованого дому, фонду “До України з любов’ю” і вашому проєкту “Свій дім”. Історію, яку ви про мене писали, надсилала волонтерам. Вони показували її спонсорам, як підтвердження руйнувань внаслідок обстрілів. Бо у мене з усіх доказів були лише два знімки — цілої оселі, а потім знищеної”, – говорить жінка.

Читайте ще: “Наче стерли флешку, яка не підлягає відновленню”. Історія Марії П’ятовол про будинок батьків

Юлія Ступка / 20.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”