Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Лиман

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

“Після кожного обстрілу ми виходили з підвалу, схрестивши пальці. Була лише одна думка – чи стоїть наша хата?”. Історія Катерини Шмагель

зруйновано: травень 2022 / Донецька область , Лиманський район , Лиман / Козацька , 18 а

Катерина Шмагель народилася в селищі Зарічне на Донеччині. Коли одружилася, переїхала у Лиман. До повномасштабного вторгнення рф працювала на залізниці в локомотивному депо та була вагітна другою дитиною. Дівчинка народилася 31 березня 2022 року в Лимані. Тоді ще працювала лікарня, а фронт був далеко.

“Лиман був гарним містом. Було все, що треба для комфортного життя. А після окупації магазинів з дитячими товарами та побутовою технікою немає. Дитячі садки не працюють, а школярі навчаються дистанційно”, — розповіла Катерина журналістці “Свій дім”.

“Місяць просиділи в сусідському підвалі”

З Великодня 2022 року по Лиману почали стріляти вдень і вночі. Родина Катерини майже місяць прожила в сусідському підвалі. Додому приходили, щоб нагодувати собаку, взяти якісь речі, їжу та набрати води.

Їхній будинок зруйнували 1 травня. Вони почули, що прилетіло десь поряд. Російський снаряд влучив біля паркану будинку, де був собачий вольєр. Через вибухову хвилю будинок частково зруйнувався. 

“Виїхали на наступний день після окупації Лимана”

Наприкінці травня армія рф окупувала Лиман. На вулиці, де жила Катерина, були великі скупчення техніки. 

Наступного дня Катерина з родиною виїхала до своєї мами у селище Зарічне. Воно вже було окуповане, але його не обстрілювали так сильно, як Лиман: 

“Були сильні обстріли. Евакуаційні автобуси виїжджали з автостанції, а ми живемо в протилежній стороні”.

“В нашому будинку поселилися росіяни”

Родина пробула в Зарічному місяць. Повернулися в Лиман, бо від сусідів дізналися, що в їхній хаті поселилися росіяни. З неї також почали виносили меблі:

“Росіяни заселялися в кожну пусту хату. Якби ми не повернулися, то в нас би вкрали все. У сусідів виносили побутову техніку, у нас — в основному, одяг”

“Часткове відновлення будинку”

Одразу після повернення в Лиман чоловік Катерини як міг, відремонтував будинок. Вони позабивали вікна та перекрили плівкою дах. Спальня, яка найбільше постраждала від прильоту, зараз не використовується. 

Коли місто деокупували, то відразу почали допомагати з будівельними матеріалами та дровами для опалення. Першу гуманітарну допомогу отримали майже через тиждень після звільнення.

“Зараз потрібно відремонтувати спальню та замінити вікна. Дозволити собі це фінансово ми не можемо. Якщо раніше можна було оформити розстрочку або кредит, то зараз це для нас недоступно. В мене була кредитна картка “Ощадбанку”, але її заблокували ще у 2022 році” 

Допомогти Катерині можна за реквізитами:

5168745119926415

Артем Безрук, адвокат:

Ґрунтуючись на історії пані Катерини, дії російських військових можна кваліфікувати як воєнні злочини, згідно із Римським Статутом, а саме: 1. Розграбування міста чи населеного пункту, навіть якщо воно захоплене штурмом [стаття 8 (2) (b) (xvi) Римського статуту]. 2. Умисне спрямування нападів на цивільні об’єкти, тобто об’єкти, що не є військовими цілями [стаття 8 (2) (b) (ii) Римського статуту]. 3. Умисне вчинення нападу з усвідомленням того, що такий напад призведе до випадкової загибелі чи поранення цивільних осіб або заподіє шкоди цивільним об’єктам чи масштабної, довготривалої та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, яка буде явно надмірною в порівнянні з конкретною та безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою [стаття 8 (2) (b) (iv) Римського статуту].

______________________________________________________________

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Права людини в дії», який виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID або Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Читати по темі: “Від будинку залишилися дерево та цегла. Але головне, що всі живі”.  Історія Юрія Єрмакова

Катерина Черніговець / 03.02.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”