Відбудова

головна / Відбудова / Миколаїв

Відбудова
Заклад освіти

“Почали будівельні роботи на наступний день після ракетного обстрілу”. Історія відбудови Чорноморського національного університету імені Петра Могили

зруйновано: серпень 2022 / Миколаївська область , Миколаївський район , Миколаїв / 68 Десантників , 10

Чорноморський національний університет імені Петра Могили – один з наймолодших вищих навчальних закладів в Україні, який розташований на місці, де у 1862 році Указом імператора була створена Миколаївська портова реміснича школа. 

В університет влучили 5 ракет С-300 

В навчальні корпуси та внутрішнє подвір’я ЧНУ імені Петра Могили влучили чотири ракети типу С-300. Це сталося 17 та 19 серпня 2022 року. 29 серпня 2022 року п’яту ракету збили сили ППО. Вона пошкодила дах і впала біля кабінету ректора та Вченої Ради. 

Удари пошкодили фундамент корпусу, але дух університету залишається незламним. Від ракет пошкодився дах, коридор, вікна та двері, обладнання на робочих місцях. У комп’ютерних класах, які знаходилися біля сходів, техніку завалило плитами. Постраждав читальний зал бібліотеки, який знаходиться в головному корпусі.

На щастя, усі ракетні обстріли були вночі й співробітників університету не було на роботі. На території навчального закладу був охоронець, який під час повітряної тривоги знаходився в укритті.

“Почали відбудову вже через день після ракетного обстрілу”

Після першого прильоту по університету весь колектив, навіть ті, у кого була відпустка, прийшли, щоб розібрати завали, прибрати постраждалі приміщення та винести сміття.

“Всі допомагали один одному, навіть якщо їхні приміщення не постраждали”, — розповіла Анна Синякова, завідувачка Навчальної лабораторії журналістики: “Медіацентр”.

Хоч після чергових прильотів ушкодження стали серйозними, відбудова розпочалася вже на наступний день

Завдяки партнерам, колишнім студентам та всім небайдужим людям вдалося зібрати частку коштів на відбудову. Гроші перераховували на благодійний рахунок університету. 

Миколаївська міська рада та обласна військова адміністрація частково допомогли з вікнами та OSB-плитами.

Відремонтувати читальний зал допомогла Міжнародна організація з міграції.

Знищену техніку університет замінив як за власний кошт, так і отримуючи гуманітарну допомогу від норвезьких партнерів – EYDE-Cluster. Допомогу в транспортуванні надали представники благодійного фонду “Щедрик”. 

Завдяки тісним зв’язкам з вишами в Україні та за кордоном, ЧНУ імені Петра Могили отримав від Університету Суонсі новий і потужний сервер.

Частково відновлення триває і зараз. В навчальному закладі проводять поточні ремонти.

“Робота може повністю вміститися в ноутбук”

З першого дня війни ЧНУ імені Петра Могили працював в дистанційному режимі. В перший місяць, більша частина працівників перебувала вдома, а вже з 1 квітня 2022 року вони вийшли на роботу і працювали у штатному режимі. З 1 вересня 2023 року студенти за бажанням можуть приходити на пари або навчаються дистанційно.

До початку повномасштабного вторгнення ЧНУ імені Петра Могили планував відкриття нових спеціальностей, але зараз цей процес призупинився. Але робота навчального закладу стала більш мобільною, такою, яка може повністю вміститися в ноутбук.

“У всіх 11 корпусах університету є укриття. Це підвальні приміщення, які облаштовані таким чином, щоб можна проводити пари”, —  розповіла Анна Синякова, завідувачка Навчальної лабораторії журналістики: “Медіацентр”.

Не дивлячись на те, що війна триває і міста зазнають постійних обстрілів, до навчального закладу приїжджають закордонні колеги. Наприклад, на день народження університету 3 липня завітали представники Міжнародного медичного корпусу.

Читати по темі:  “ЮНІСЕФ надав 4,8 млн євро на відновлення навчального закладу”. Історія відбудови Ірпінського ліцею №3

Катерина Черніговець / 17.11.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”