Відбудова

головна / Відбудова / Ірпінь

Відбудова
Заклад освіти

 “ЮНІСЕФ надав 4,8 млн євро на відновлення навчального закладу”. Історія відбудови Ірпінського ліцею №3

зруйновано: березень 2022 / Київська область , Бучанський район , Ірпінь / Т. Шевченка , 3а

Ірпінський ліцей №3 – один із найбільших закладів загальної середньої освіти громади та єдиний заклад у густонаселеному мікрорайоні міста. До повномасштабного наступу в ньому навчалося близько 1850 учнів. 

Під час окупації Ірпеня заклад зазнав серйозних пошкоджень. Майже рік тривали пошуки партнерів для відновлення зруйнованого ліцею. І у вересні 2023 року він відкрив свої двері для учнів та вчителів.

40 прильотів по території Ірпінського ліцею №3

Ірпінський ліцей №3 в результаті російської агресії був зруйнований на 75%. По території закладу зафіксовано близько 40 прильотів, безпосередньо в будівлю потрапило десять. 

Внаслідок неодноразових обстрілів ліцею сталася пожежа, в результаті якої зруйновано всю покрівлю, зовнішні та внутрішні стіни. Найбільше через пожежу постраждав третій поверх. Близько 90% вікон та дверей були знищені

“До 8 березня ми залишалися в закладі. Це був штаб, куди люди приходили зареєструватися на евакуацію. Після цього, коли в місті були бої, в ліцеї базувалися українські військові, після — ворог”, — розповів директор ліцею Станіслав Федоров.

4,8 млн євро на відбудову

Відбудова Ірпінського ліцею №3 почалася в березні 2023 року і тривала 6,5 місяців. До цього часу — будівля стояла і ніяких робіт не проводилося. 

Капітальний ремонт ліцею профінансував Дитячий фонд ООН –  UNICEF.  В червні 2022 року делегація UNICEF вперше приїхала до закладу і вирішила допомогти з відбудовою. Спочатку вони виділили 2 млн євро, але цієї суми було недостатньо. Після візиту до закладу Президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн разом з Першою Леді Оленою Зеленською сума збільшилася. Загалом на цей проєкт було виділено 4,8 млн євро.

За кошти UNICEF було профінансовано капітальний ремонт закладу. Але кошторис не передбачав супутніх робіт, внутрішнього оздоблення, прибудинкової території. З цим допомогли інші організації.

Обладнання, меблі та відбудова спортивних майданчиків

Благодійний фонд “Жовто Блакитні Крила” за кошти німецької благодійної організації terre des hommes встановив у ліцеї обладнання для кухні та облаштував класи меблями. Шкільні меблі також надійшли з фонду Kreisstadt Eschwege.

Громадська організація “Епіцентр дітям” та фонд Fundacion Real Madrid відновили спортивну інфраструктуру ліцею. Збудували футбольні поля, майданчики для гри у баскетбол, волейбол, великий теніс та петанк, зону силового фітнесу та TRX, ігрові спортивні зали й зали для єдиноборств і навіть лучний тир. 

Читати по темі: Ремонт і будинки з нуля. Як відбудовується Ірпінська громада

Катерина Черніговець / 03.11.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”