Відбудова

головна / Відбудова / Ірпінь

Відбудова
Заклад освіти

Був “Радість” — став “Рута”. Уряд Литви відновив зруйнований обстрілами дитячий садок в Ірпені

Київська область , Бучанський район , Ірпінь / Миру , 1-А

Дитячий садок “Радість” був єдиним дошкільним закладом у мікрорайоні БКЗ в Ірпені. До повномасштабного наступу його відвідували до 400 дітей. Під час окупації 75% будівлі було зруйновано.

Але цьогорічний День Незалежності України садочок зустрів оновленим і відремонтованим. Завдяки уряду Литви, який виділив близько 180 млн гривень, він знову готовий прийняти дітей. 

За 7 місяців з’явилася “Рута”

У знак вдячності литовському народу заклад перейменували на “Руту” (неофіційний символ Литви).

Окрім сучасного ремонту, ігрових зон та спортмайданчика, тут облаштували укриття. Встановлено систему оповіщення та відеонагляд. А сама будівля з двох поверхів виросла до трьох

“Коли я вперше приїхав подивитися на наш садочок “Радість” після обстрілів, подумав, що на його відбудову підуть роки. А за 7 місяців з’явилася “Рута”. Всі тендери процедури, розробка проєктної документації, обрання підрядника відбувались на європейському рівні із залученням партнерів з Литви. Кожен етап ретельно перевірявся”, — повідомив мер Ірпеня Олександр Маркушин.

У садочку будуть працювати 13 груп

З червня 2023 року садочок очолила Ксенія Катрич. Наразі колектив працює над організаційними питаннями й вирішує проблеми з кадрами. Нині на одного вихователя йде максимальне навантаження, тому шукають нових співробітників

“П’ять груп будуть на третьому поверсі, по чотири на першому і другому — всього 13. Є спортивна й музична зали, хочемо облаштувати ресурсну кімнату. Поки ми запросили близько 100 дітей – 40 молодших, 40 середнього віку й 20 у старшу групу. Але звісно будемо збільшувати цю кількість. Також у нас були діти, які відвідували садочок до повномасштабного наступу. Вони повертаються, їх теж близько сорока”, — розповіла журналісту “Свій дім” директорка закладу Ксенія Катрич.

Яким був садочок до повномасштабного наступу?

Садочок “Радість” (тепер “Рута”) відкрили у 1985 році. Спочатку він перебував на відомстві Бучанського заводоуправління будматеріалів, а у 1997 році переданий до Ірпінської міської ради.

До передачі він три роки не функціонував, тому довелося робити капітальний ремонт: від заміни даху до внутрішнього оздоблення. 

“Садочок знову ожив та прийняв понад 200 малюків. З кожним роком кількість дітей збільшувалась і вже з 2010 року в закладі функціонувало 12 груп. А це близько 400 дітей. У нас працювали логопедичні групи. У 2017 році відкрили першу інклюзивну групу для дітей з ООП старшого віку. Згодом їх було вже чотири. У закладі працювало 69 осіб, з яких 29 педагогів”, — розповіла Тетяну Господарчук, яка очолювала заклад з 1997 по 2023 рік.

Все змінив ранок 24 лютого

З першого дня повномасштабного вторгнення у підвальному приміщенні садочка ховалися працівники закладу та жителі мікрорайону. Міський голова подбав про те, щоб у підвалі було тепло. 

У колективі до останнього сподівалися, що ніякого нападу не буде, але, на всяк випадок, навели лад у підвалі, принесли туди воду й медикаменти. Навіть провели тренувальну евакуацію.

“У перші дні багатьох людей утримувала від евакуації віра в те, що все швидко минеться і незабаром можна буде  повернуться до звичайного життя. Але обстріли посилювались, ситуація загострювалась. Бої точились за кілька сотень метрів. До садочка навідувались військові, які повідомляли про ситуацію навколо. Застерігали, про небезпеку та розтяжки навколо. Пропонували допомогу в евакуації”, — розповіла пані Тетяна.  

Четвертого березня 2022 року поблизу будівлі пролунало два потужних вибухи, заклад зазнав руйнувань. Мікрорайон піддавався масованим обстрілам і люди, в перервах між атаками, почали евакуйовуватись.  

“Трагічним став день 6-го березня, коли у будівлю закладу був приліт, від якого спалахнула пожежа. Вщент згорів дах та вигоріла значна частина другого поверху. Бойові дії продовжувалися й будівля зазнавала ще руйнувань. Після завершення бойових дій підвальне приміщення садка стало прихистком для людей мікрорайону, чиє житло було зруйноване. На подвір’ї розпалювали багаття, на якому готували їжу. Згодом була надія, що просто зроблять ремонт, але руйнування були дуже серйозні. Завдяки допомозі Литви садок тепер не впізнати, такий гарний”, — каже пані Тетяна.

Фото: Андрій Кравчук; Фейсбук-сторінка закладу

Читайте ще: “Найбільші витрати взяв на себе французький фонд, інвестувавши у відбудову 10 млн грн.” Історія відновлення 18-поверхового “Титану” в Ірпені

Юлія Ступка / 05.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”