Відбудова

головна / Відбудова / Ірпінь

Відбудова
Багатоквартирний будинок

“Найбільші витрати взяв на себе французький фонд, інвестувавши у відбудову 10 млн грн.” Історія відновлення 18-поверхового “Титану” в Ірпені

зруйновано: березень 2022 / Київська область , Бучанський район , Ірпінь / Новооскольська , 2 є

“Це був складний рік, але ми змогли об’єднати зусилля і відновити нашу домівку. Ми це зробили одними з перших в місті Ірпені”, — розповіла голова ОСББ “Титан-2020” Ірина Чернишова.

Масштаби руйнувань – надзвичайно великі

Перший російський удар по багатоповерховому будинку в Ірпені був на початку березня 2022 року. На той час, з нього майже всі виїхали — залишилися одиниці. Після обстрілу 10 березня у будинку вже нікого не залишилося.

Масштаби руйнувань, за словами голови ОСББ “Титан-2020” Ірини Чернишової, були надзвичайно великі: 

  • близько 85-90% віконних конструкцій були або пошкоджено, або вибиті; 
  • найбільше постраждала сторона будинку, що межує із житловим комплексом «Річтаун»;
  • постраждав торець будівлі, що «виходить» на Бучу;
  • половина вхідних дверей у будинку була вибита.

“Оскільки наш будинок монолітно-каркасний, то після прямого влучання в одну квартиру руйнувалися ще й вісім сусідніх. Дві квартири повністю вигоріли”, — поділилася Ірина.

Ремонт за власний кошт

Процес відновлення будинку в Ірпені тривав рік. Наприкінці травня 2023 року будинок був повністю відбудований — від вікон до прибудинкових конструкцій.

За словами Ірини, роботи вони починали зі збору і подання інформації. До управління інфраструктури міської ради подали дані про обсяг отриманих ушкоджень будинку, після цього була проведена експертиза на замовлення міської ради. Після отримання акту про пошкодження, як розказала Ірина, вони за власні кошти замовили проєкт відновлення будинку.

Через те, що в багатоповерхівці були пошкоджені монолітні конструкції, то першочергово треба було відновити їх. Без ремонту монолітних конструкцій благодійні та інші фонди не могли б вкласти гроші в ремонт будинку, тому що він міг стати аварійним.

“Коли ми побачили кошторис на півтора мільйона гривень, то просто прагматично розкинули кількість квартир і тоді почали збирати кошти саме на відновлення монолітних конструкцій. Цих коштів ми зібрали понад 2,5 млн грн”, — розповіла вона.

Крім того, за власний кошт вони зробили початкові роботи з відновлення даху, куди було пряме влучання, та відновлення пошкоджених вентиляційних каналів.

“І тих 2,5 млн грн, які ми зібрали, нам не вистачило, залишилося трошки боргів”, — розказала Ірина.

В той період, коли відбувалися пошуки спонсорів для загального ремонту будинку, за словами Ірини, держава допомогла відновити віконні конструкції. В липні 2022 року були зроблені перші заміри, а в кінці року перед Новим роком близько 85% робіт були проведені.

Як співпрацювали з французьким фондом 

Пошук фондів, які були б готові вкластися у відбудову, тривав довго. За словами Ірини, до них приїзджало багато потенційних спонсорів, але коли вони бачили суму в 10 млн грн, то “просто зникали”.

Але коли з’явився «Благодійний фонд Леруа Мерлен Солідарність» ситуація змінилася — вони проводили численні зустрічі під час яких оглядали будинок та обговорювалися варіанти допомоги. В результаті цього, був підписаний тристоронній меморандум — між фондом, міською радою та ОСББ.

“Французький фонд хотів уникнути корупційної складової, щоб не було домовленостей та відкатів. Я надавала свої паспортні дані, ідентифікаційний код для того, щоб підтвердити, що я не була причетна до корупційних скандалів. Також ми підписували Кодекс етики, де визначали, що не будемо ні з ким домовлятися і нікого просувати”, — поділилася Ірина.

Загалом, цей підготовчий етап зайняв пару місяців, далі почався ремонт. Французький фонд надавав будівельні матеріали на замовлення підрядника, який проводив всі роботи, та оплачував його роботу. За словами Ірини, через їх ОСББ ці гроші не проходили.

Чим допоміг Червоний Хрест

До відбудови будинку в Ірпені долучився і Червоний Хрест, з якими велися переговори паралельно з французьким фондом, завдяки якому вдалося:

  • провести відновлювальні внутрішні будівельно-ремонтні роботи (стіни, відкоси, стелі, двері на дах, заміна пошкоджених металевих шаф),
  • відновити блискавкозахисту,
  • замінити та відновити світильники – внутрішнього та зовнішнього чергового освітлення,
  • відновити внутрішнє та зовнішнє відеоспостереження,
  • замінити тягові канати у всіх ліфтах,
  • відновити ангар для збору побутового сміття, тротуарну плитку та асфальтове покриття,
  • реконструкцію вхідних груп та відновлення пісочниці.

Пані Ірина відзначила, що вони звітували й перед французьким фондом, і Червоним Хрестом. Вона надавала представникам фонду всі акти виконаних робіт та накладні на прийняття матеріалів. З Червоним Хрестом був дещо інший алгоритм. Тому що вони виділяли кошти безпосередньо мешканцям будинку, які спрямували їх на рахунок ОСББ. І вже після цього, надавали акти.Завдяки всій роботі та всім прикладеним зусиллям, зараз “Титан” в Ірпені відновлений і в нього повернулися люди. Було відновлено все, що зруйнували росіяни — кожен клаптик будинку і прибудинкової території.

Катерина Черніговець / 18.08.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”