Відбудова

головна / Відбудова / Ірпінь

Відбудова
Житло

26 каркасних будинків для мешканців Київщини. Як Ірпінська біблійна церква та міжнародні організації забезпечують людей житлом

Київська область , Бучанський район , Ірпінь

“Пастор Ірпінської біблійної церкви Станіслав Грунтковський залучив до відбудови громади. Я знав, що зможу спроєктувати та побудувати каркасні будинки для мешканців Київщини, бо у 2016 році мав досвід роботи з американцями з виробництва таких об’єктів. Так і вийшло побудувати 26 будинків ”, — розказав журналістам “Свій дім” Едуард Пономарьов, який звів каркасне житло для мешканців Ірпеня та інших населених пунктів.

“Я зрозумів, що можу зробити краще”

З 2014 року Едуард живе в Бучі, куди переїхав з Донецька. А коли почалася велика війна він дружину з дітьми вивіз за кордон, але сам розумів, що повернеться назад, щоб бути максимально корисним для свого регіону. В той час Буча вже була окупована, тому він залишився в Ірпені й приєднався до волонтерів Ірпінської біблійної церкви, парафіянином якої він є. Спочатку допомагав з евакуацію, доставкою продуктів, палива, а після деокупації Ірпеня і Бучі долучився до розбирання завалів.

Після цього пастор Ірпінської біблійної церкви Станіслав Грунтковський залучив його до відбудови Ірпінської громади. Едуард має досвід в будівництві й коли побачив будинок, який встановлювали на місці зруйнованого для одного з волонтерів, зрозумів, що міг би зробити в рази краще.

“Для мене важливо дотримуватися плану та я завжди слідкую за розходом матеріалів та іншим. Тому будівництво перших двох будинків я прожив максимально”, поділився він.

Відбудовували не лише Ірпінь

Географія відновлення також вийшла за межі міста. Нові будинки також побудували в селі Горенка та Іванівській громаді. Це відбулося за сприяння та фінансування міжнародних благодійних організацій. 

Серед таких була американська благодійна організація “Християнська служба допомоги”, яка профінансувала будівництво 6 будинків – 4 в селі Горенка, 2 в Іванівському районі та Нідерландський благодійний фонд, за кошти якого побудували 6 будинків. Для решти домів фінансування шукав пастор церкви Станіслав Грунтковський.

Оселя для родини Юхимчуків

Родина Юхимчуків — одна з тих, кому Ірпінська біблійна церква (ІБЦ) безоплатно побудувала каркасну оселю й облаштувала всім необхідним для життя. Вони втратили свою домівку на початку березня 2022 року.

“Я вже давно є членом Ірпінської біблійної церкви й коли ми та інші люди втратили своє житло, вони сказали, що не залишать нас у біді. В церкві було десь 5 або 6 родин, хто втратив свої будинки, також було багато тих, у кого оселі були пошкоджені”, — поділився Володимир Юхимчук.

“Я хочу відбудувати свій будинок, але нема за що”

Володимир розказав, що в листопаді 2022 року вони заїхали до нового будинку.

“Хочеться відбудувати свій будинок, але поки немає за що. Можливо, зможемо це зробити, коли буде якась компенсація, але коли воно буде? Влада нічим, на даний час, не допомогла. Я — пенсіонер, де я можу заробити, за що я можу будувати? Якби не люди з добрим серцем, то такі люди, як я, були б на вулиці. Багато зараз так і залишаються”, поділився Володимир Юхимчук.

Читайте ще: Нові стіни, меблі та витяжка для родини, яка переїхала в Ірпінь. Як “Майстри ремонту. Відновлення” долучилися до відбудови Київщини

Катерина Черніговець / 24.08.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”