Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Авдіївка

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Замість двох під’їздів залишилось порожнє місце”. Історія Миколи Гіся

зруйновано: квітень 2023 / Донецька область , Покровський район , Авдіївка / Воробйова , 5

“У будинку в Авдіївці мешкав із дня його здачі в експлуатацію. Все життя пройшло в ньому. Там поховані мої батьки, а де мене поховають я навіть не знаю”, — розповів журналіст Микола Гісь з Авдіївки.

Потрапив у “чорний список” журналістів

До початку окупації частини Донеччини у 2014 році Микола працював в Донецьку редактором на телебаченні “Наш город” та кореспондентом “Радіо Ера”. 

З травня 2014 року Авдіївка була захоплена прихильниками так званої “днр”. Влітку того ж року між містом та селищем Спартак було перебито оптоволоконну лінію, тому аби працювати віддалено Миколі довелося виїжджати до родичів у Дніпро. 

Після звільнення Авдіївки вона ще довгий час залишалася без енергопостачання, а через запеклі бої, що відбувалися між Авдіївкою, Ясинуватою та Спартаком, потяг в місто не пустили. Його направили іншою гілкою — через Ясинувату до Донецька.Тому повернутися додому Микола не міг. Він працював та жив в офісі в Донецьку.

У жовтні від знайомих дізнався, що так зване “міністерство інформації днр” внесло його в “чорний список” журналістів. На той час перевізники вже налагодили маршрут із Донецька до Авдіївки.

“Навідувався в Авдіївку поки була можливість”

З Авдіївки до Краматорська Микола виїхав у 2015 році, коли з’явилася можливість працевлаштуватися. Спочатку він працював у Департаменті розвитку сільської місцевості, впровадження реформ та АПК, а згодом — у Федерації футболу Донецької області.

“Я залишив свою квартиру та все, що в ній було — побутову техніку, унікальні авторські звукопідсилювачі та аудіоколонки, колекцію вінілових платівок, бібліотеку книжок та фотоальбомів, раритетний посуд, що дістався у спадок від батьків.  Поки була можливість раз на місяць навідувався в Авдіївку, сплачував комуналку, ремонтував вибиті вікна та рами. Газопостачання було відключене, але платіжки за транспортування приходили регулярно”, — розповів він.

“Якщо стотисячне військо стоїть біля кордону, то це не просто так”

24 лютого 2022 року о 5 ранку по Краматорську вже були перші ракетні прильоти. Всі знали, що в той час в місті базувалася багато військових. 

“Племінник попереджав мене про можливість російського нападу з Білорусі. Але я вмію читати поміж рядків, тому розумів, що щось має статися. Якщо стотисячне військо стоїть біля кордону, то, щоб хто не казав, вони нападуть”, — поділився він.

З Краматорська в Стрий

До 1 квітня пан Микола був у Краматорську, а потім виїхав.

“Евакуаційний потяг був забитий. Їхали всі — дорослі, малі й тварини. Якщо стандартно у вагоні має перебувати до 60 людей, то в той раз були всі 120”, — згадує Микола.

Зараз чоловік живе в місті Стрий на Львівщині в будинку брата, який воює. До початку великої війни його брат десять років працював у Німеччині та Польщі, але повернувся в Україну, щоб піти добровольцем. 

Інформація з чатів: “Ніч в Авдіївці була гучною” 

Інформацію про ситуацію в Авдіївці Микола отримував з соцмереж та місцевих ЗМІ. Кожен ранок починався з повідомлень:“Ніч в Авдіївці була гучною”. 

Згодом Національна поліція Донеччини опублікувала фото його дому, в який влучила бомба:

“Будинок мав 10 під’їздів і бомба влучила у перший та другий, у решти були пошкоджені вікна, двері, балкони. Сторона, де була моя квартира, постраждала менше — стіни стоять, міжкімнатні перегородки пошкоджені, меблі зруйновані”.

Читати по темі: “Ми жили на лінії фронту. З 2014 року нарахували близько 30 влучань у наш будинок, але тоді пожеж не було”. Історія Аліси Курілової

Катерина Черніговець / 08.10.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”