Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Лиман

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

“Почали ремонт у жовтні 2021 року, а продовжили під звуки вибухів”. Історія Вікторії Біленець

зруйновано: травень 2022 / Донецька область , Краматорський район , Лиман / Оборони , 19

Коли Вікторія Біленець вийшла заміж — мама придбала їй будинок в Лимані. До цього він довгий час пустував та був у занедбаному стані. Нові господарі прожили там 20 років, робили ремонти та тримали велике господарство: биків і до 30 голів свиней. Перед повномасштабним вторгненням рф продали земельний пай, щоб нарешті зробити гарний ремонт — все і одразу.

Ніколі не думали, що у 21 столітті таке буде

“Встигли зробити перепланування, теплу підлогу. Старалися для дітей, а у нас їх троє. Почали ремонт у жовтні 2021 року, а продовжили вже під звуки вибухів, які доносились з Харківщини. Була паніка, але пригадували 2014 рік та сподівались, що скоро все налагодиться. Нові меблі стояли в гаражі, а бахкало все ближче і ближче. Попросила чоловіка зробити кухню, встигла десь тиждень поготувати, а потім почалися прильоти поряд і довелося спускатися у погріб”, — розповіла Вікторія журналістці “Свій дім”.

Це був квітень 2022 року. З їжею проблем не було — закупили борошно, олію, цукор. Корм для худоби теж був — завжди робили великі запаси. 

Молодший син не витримував і часто плакав 

Дні у підвалі були нестерпними. Найбільше переживали за молодшого сина, який часто плакав від страху. Тому 20 квітня чоловік вивіз із Лимана дружину з дітьми, тещу та вагітну кішку. Свиней распродали за безцінок. Залишилися три свиноматки, яких підгодовували сусіди. 

Сім’я опинилася у Дніпрі, житло знайти не могли та тимчасово поселилися в дитячий садок. Через п’ять днів переїхали у село Шарівка:

“Там сільська рада видавала переселенцям пусті хатинки. В домі 8 років ніхто не жив, не було світла, води. Все заросло бур’янами. Чоловік спочатку все нам зробив, а вже потім повернувся додому. Їздив туди-сюди, бо там залишилась його батьки, які лише нещодавно погодились виїхати у Краматорськ. Тут у селі роботи немає, завели свиней, обробляємо город. Продавала картоплю, помідори. Якось же жити треба”.

Відремонтований будинок знищили 4 прильоти

Житло та господарчі споруди у Лимани російські окупанти руйнували поетапно. Всього було 4 прильоти. Перший — десь на початку травня 2022 року у котельню та сарай, де була свиноматка. Тоді знесло покрівлю, худоба не постраждала. 

Наступного разу знов прилетіло біля сараю, а потім посікло гараж. А вже 23 травня 2022 року був приліт у хату і вона загорілась. Сусіди розповідали, що сиділи по підвалах, а коли вийшли, оселя вже палала:

Вогонь знищив дім, погріб, сараї. Худобу випустили, бігала по двору. Під час окупації російські військові застрелили велику свиню та забрали с собою. Сусідам сказала, щоб різали інших та роздавали людям”, — розповідає вона.

Від хати залишився лише каркас

Пані Вікторія їздили в Лиман та бачила, що росіяни зробили з її житлом та рідним містом. Викликала пожежних, які зробили заключення, що дім загорівся від обстрілів. 

“Ці документи у мене на руках, але отримати компенсацію за зруйноване житло не можемо. Їздила перед Новим роком додому. Відповідь та сама: “Місто знаходиться в зоні бойових дій, тому ніякі комісії ходити не будуть”, — розповідає вона. 

Будинок мами Вікторії в селі Колодязі Лиманської громади теж знищений — він просто склався після авіаудару. Чоловік розповідав, що там вирва 5 на 8 метрів. 

“Зараз наче той самий період, коли ми з чоловіком одружилися. Тільки тепер і житла немає, але головне, що всі живі-здорові. Будемо починати все з нуля, ну а що робити!”.

Картка для допомоги родині: 4149499155981630 (Біленець В. В.).

Артем Безрук, адвокат:

За період повномасштабного вторгнення порушення прав введення війни з боку російських військових стали систематичними. Міжнародним законодавством заборонено застосувати зброю проти цивільного житла, дані положення чітко прописані у додатковому протоколі до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів в статті 52. Згідно Римського статуту обстріл цивільних об’єктів класифікується наступним чином: умисне вчинення нападу з усвідомленням того, що такий напад призведе до випадкової загибелі чи поранення цивільних осіб або заподіє шкоди цивільним об’єктам чи масштабної, довготривалої та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, яка буде явно надмірною в порівнянні з конкретною та безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою [стаття 8 (2) (b) (iv) Римського статуту].

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Права людини в дії», який виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID або Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Читайте ще: “Коли подзвонив чоловік і сказав: “Ти головне — не нервуй”, я все зрозуміла. Почула, що наш будинок вже догорає”. Історія Ольги Поплавської

Юлія Ступка / 09.02.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”