Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / с. Піски-Радьківські

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“У наш будинок було влучання з танка, другий поверх впал на перший. Поки що живемо у сусідів”. Історія Олександра Шевцова

Харківська область , Ізюмський район , с. Піски-Радьківські / Центральна , 17/3

Півтора місяця Олександр Шевцов разом з дружиною сиділи під обстрілами у рідному селі на Харківщині. Виїхали вже напередодні окупації. Після звільнення одразу ж повернулося додому і побачили, що дім зруйнований, а навкруги сліди боїв ти вирви від снарядів. 

Нині живуть у сусідській хаті та готуються евакуюватися у разі нового наступу росіян.

Рідне село й дім знищені

Олександр Шевцов народився в селі Піски-Радьківські, має дві вищі освіти, після навчання повернувся в рідне село, де жив до початку повномасштабного вторгнення рф.

“Будинок у нас був старий, фактично в аварійному стані — це учительський дім з цегли. Збудували його ще в 1957 році, мама була викладачкою, вона його й отримала. Квартира на дві кімнати на першому поверсі, десь до 50 квадратів. З 2000-х років я почав займатися її облаштуванням — робив ремонти, клеїв нові шпалери, поставив опалення та змінив старі труби. У 2021 році я намітив собі капітальний ремонт, хотів повністю оновити сантехніку. Сам дім був у поганому стані, його тримали  лише товсті стіни в 70 сантиметрів, а так дах був з дірками, всі комунікації старі та фактично непридатні”, — говорить Олександр Шевцов в інтерв’ю журналісту “Свій Дім”.

Тікали майже перед початком окупації

Росіяни майже повністю знищили дім та село Олександра Шевцова. І що найстрашніше, говорить чоловік, це ще не кінець.

“E них стоїть завдання перетворити все тут у нас на попіл, зробити випалену землю. Я жінці казав, що росіяни — вони такі варвари, а вона не вірила. Потім на власні очі побачила то все. Коли 24 лютого 2022 року почалося вторгнення рф — ми зранку вже почули й дізналися, бо у сусіднє село прилетіло. Спочатку виїжджати не думали. Сиділи там півтора місяця, спали у підвалі. Евакуювалися майже перед самою окупацією. Це було десь 15 квітня, а за день до цього біля дому влучив снаряд”. 

Навесні росіяни захопили Піски-Радьківські, але після вдалого контрнаступу ЗСУ у вересні 2022 року воно перейшло під контроль української влади.

Як тільки звільнили — ми одразу поїхали, в нас прописка, то пропустили без проблем. Побачене — шокувало, все в руїнах, навкруги сліди боїв та вирви від снарядів. В нашому будинку другий поверх впав на перший. Сусідський – вцілів, то ми домовились — живемо поки що там, але всі кажуть, що росіяни підуть у наступ, то ми готуємо план відступу, якщо це станеться. Зараз нам треба оформити всі документи на зруйнований будинок та шукати місце для переїзду, а в ідеалі — ще й роботу”, — говорить чоловік.

Коли подружжя тікало, то взяти речі не вдалося. Тепер в них немає майже ніякого майна.

Жінка забрала телевізор, а я — ноутбук. Шкода, що фото забули, я хотів родовід зробити, але тепер хай йому грець. Будинок вигорів, бо там були дерев’яні перекриття. Місцеві казали, що росіяни бігали й кидали запальні пляшки в наші дома. Чи дійсно так – не знаю, але не здивуюсь, бо, наприклад, прямий постріл з танка в наш будинок точно був”, — каже Олександр Шевцов.

_____

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читайте ще: “У наш будинок влучив ворожий дрон, сусіди загинули, а ми тепер без житла”. Історія Тетяни Жарик

Олександр Забродін / 17.04.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”