Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Берислав

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

“Перед захопленням росіянами Берислава ми у дворі спалили міліцейську форму чоловіка”. Історія Світлани Гринь

зруйновано: жовтень 2023 / Херсонська область , Бериславський район , Берислав / Губайдуліна , 88

Світлана Гринь разом з чоловіком та літніми батьками 8 місяців провела в окупованому Бериславі. Після звільнення правого берега Херсонщини росіяни почали масовані обстріли міста. Комунікації зникли, а безпекова ситуації погіршилася. Родина була змушена поїхати в Одесу до рідних. 

Окупанти майже одразу зайшли в місто

Вторгнення рф родина Гринь зустріла в рідному Бериславі на Херсонщині. Про евакуацію навіть не думали. Виїхали лише син Світлани з невісткою, які чекали дитину.

“Багато було чуток, що почнеться велика війна, але я не вірила до останнього. Зранку 24 лютого 2022 року ми прокинулися від вибухів. Тоді росіяни обстріляли Каховку. Подзвонив син, який жив недалеко, й запитав — мамо, це що, війна? Армія рф майже одразу після вторгнення зайшла в місто та почала обшуки. Чоловік в мене колишній міліціонер, нині на пенсії. В нас було багато його речей з роботи, в сина теж була форма моряка. Ми це все на дворі й спалили. Працівників МВС вони забирали в першу чергу”, — розповідає Світлана журналісту “Свій Дім”.

За словами жінки  росіяни майже одразу встановили свою адміністрацію та почали закликати місцевих жителів до співпраці. Почалося свавілля та викрадення майна. Здебільше забирали речі в покинутих помешканнях. 

“Вони закликали нас працювати на нову владу. Спочатку заманювати гуманітарною допомогою. В мене тато й мама були лежачі, але я нічого не брала, це гидко.Так ми й жили, город сильно допомагав. Я з росіянами постійно сварилася. Не знаю, як вони мене не вбили. Чоловік просив не відкривати рота, а я не можу так. Якось в мене військовий рф питає: “Як вам у нас в росії живеться?”. Я сказала, що тут ніяка не росія, це Україна, а вони — загарбники. У всіх наших майно забирали, особливо техніку, братові моєму двоюрідному погрожували зброєю, щоб бізнес їм віддав”, — каже Світлана.

День звільнення Берислава не забуду ніколи у житті

Після вдалого наступу на Півдні Збройні сили України звільнили правий берег Херсонської області від росіян. Ті події Світлана згадує з усмішкою та радістю.

“Вже 10 листопада в місті окупантів майже не було, ми день жили без ніякої влади, бо росіяни вийшли, а наші ще не зайшли. Я ніколи не забуду, як ми наших хлопців зустрічали. Офіційно це було 11 листопада, але я пам’ятаю саме 12 число, бо тоді ми побачили ЗСУ в місті”, — пригадує жінка.

З подивом Світлана згадує відповіді російських військових на питання про причину вторгненні в Україну:

Прийшов шукати Бандеру. Ну так що, побачив його тут, в Бериславі? Або один каже, що вони просто хотіли подивитися, як ми тут живемо. Якщо чесно, то це через заздрість. Я ніколи не забуду їхній подив, коли вони побачили наші кам’яні будинки. А як це так ви тут живете? Занадто добре. Це просто спроба затягнути нас в своє болото”.

Щасливе життя зруйнувала росія

Світлана родом з Берислава, закінчила школу та медколедж, за фахом —  медсестра. Працювала у місцевому роддомі, після виходу на пенсію за вислугою років — у магазині. 

“Будинок в нас був одноповерховий на 4 кімнати. Великий дуже — на 120 квадратів. Подарували його мені батьки 30 років тому, а сама споруда — 1960-х років. За три десятиліття зробили повний ремонт”, – розповідає жінка.

Зараз в місті постійні обстріли, росіяни скидають на населений пункт керовані авіабомби та дрони. Родина майже рік живе в Одесі. Чоловік жінки нещодавно зміг потрапити до Берислава та подивитися на свій дім.

“Він приїхав назад розбитий, тиждень лежав та не вставав. Депресія була така сильна. Ми розуміємо, що повертатися ніяк — там нічого немає. Чотири стіни, все затекло глиною, стеля впала, меблі згнили. Суцільне болото. Коли фото побачила, то крім сліз нічого не було. А ще мені дуже сумно, що ми нічого не забрали. На згадку про минуле життя — тільки сімейні ікони, вони в нас як скарби. Все інше там залишилося. Не забрали навіть родинний фотоархів”, — говорить Світлана. 

_______

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читайте ще: “Чоловік зробив мені пропозицію до початку вторгнення. Одружилися дистанційно вже у 2022 році, але житла в нас більше немає”. Історія Юлії Муханової

Олександр Забродін / 12.05.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”