Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / с. Олександрівка

Історії, які ви нам розповіли
Житло

“У будинку обвалилася стеля. Вціліли лише бойлер та пральна машина”. Історія Ірини Пилипчук

Донецька область , Краматорський район , с. Олександрівка / Підлісна , 6

“Я хочу у свою домівку та на свою землю. Але прийшла війна і зруйнувала все. Коли я приїжджаю в Олександрівку і бачу, що залишилося від будинку, не можу стримати сліз”, —  розповіла журналістці “Свій дім” Ірина Пилипчук з Лиманської громади Донецької області.

“Над нашим будинком кружляли літаки”

6 квітня 2022 року Ірина разом з чотирма дітьми виїхали з села. З собою взяли лише документи. Її чоловік та старший син ще місяць жили під обстрілами та ховалися по підвалах. Згодом теж виїхали.

“Поки ми були в селі, то постійно чули звуки вибухів. Було дуже гучно. Ми злякалися, коли побачили два літаки, які низько пролетіли над нашим будинком. Після цього вирішили, що треба їхати”, – поділилися жінка.

Тимчасовою оселею став приватний табір

Місяць після евакуації Ірина разом з дітьми жила на Львівщині у приватному таборі, де розмістили близько трьох тисяч людей, які рятувалися від війни. 

Нині родина мешкає в селі Красне Полтавської області. Туди її покликала кума. Але жінка все одно мріє повернутися додому.

Від мого будинку залишилися лише стіни

У будинок Ірини були неодноразові влучання — прямі прильоти зруйнували дах та розбили веранду. Через діру у стелі затопило кімнати. 

Те, що залишилося від будинку, жінка побачила лише влітку 2023 року. Вона приїхала, щоб забрати речі, які залишилися. Але вціліли лише бойлер та пральна машина

Після деокупації в Олександрівці мешкає не більше 20 людей. В основному, повернулися ті, хто немає дітей та пенсіонери:

 “У селі не залишилося жодної вцілілої будівлі. Все зруйновано”.

Артем Безрук, адвокат:

Російські військові систематично порушують норми ведення війни, що, згідно з Кримінальним кодексом України, підпадають під статтю 438 – “Порушення законів та звичаїв ведення війни”. Згідно Римського статуту обстріл цивільних об’єктів класифікується наступним чином: умисне вчинення нападу з усвідомленням того, що такий напад призведе до випадкової загибелі чи поранення цивільних осіб або заподіє шкоди цивільним об’єктам чи масштабної, довготривалої та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, яка буде явно надмірною в порівнянні з конкретною та безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою [стаття 8 (2) (b) (iv) Римського статуту].

___________

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Права людини в дії», який виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID або Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Читайте ще: “Дуже хочеться додому, але дім розбитий і поруч фронт”. Історія Ольги Берестової

Катерина Черніговець / 29.12.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”