Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Запоріжжя

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Сусіди загинули, а я дивом вціліла, хоча шансів вижити було небагато”. Історія Олени Нетес

зруйновано: жовтень 2023 / Запорізька область , Запорізький район , Запоріжжя / просп. Соборний , 44/29

У ніч з 17 на 18 жовтня 2023 року Олена Нетес з Запоріжжя прокинулася від звуків вибухів. Коли вони стали гучніше, то жінка вийшла в коридор. Це врятувало їй життя — в будинок влетіла російська ракета. Сусіди загинули, а її квартира частково зруйнована. Нині вона живе у доньки.

“Мені неймовірно пощастило. Якби обставини склалися інакше, то я б це вам зараз не розповідала”, — каже Олена Нетес журналісту “Свій Дім”

Все життя в одній квартирі

Олена Нетес народилася в Запоріжжі, закінчила місцеву школу, потім був педагогічний університет. Вже декілька десятиліть жінка викладає англійську мову в одному з освітніх закладів міста.

 Її родина жила в цій квартири, скільки вона себе пам’ятає.

Понад 60 років ми тут жили, це старий будинок, десь 50-х років минулого століття. Велика квартира на третьому поверсі, три кімнати на 83 квадрата. Отримали її від заводу, де батько працював все життя. Будинок взагалі від цього підприємства був. Ми спочатку жили в іншому під’їзді, а десь з 1960 року наша родина мешкає саме в цій квартирі. Ремонт робився постійно, перший серйозний — ще в 1980-х роках. Тоді матеріали було важко дістати через дефіцит, але нам вдалося, навіть плитку поклали. Востаннє оновили квартиру в 2011 році. Все було для комфортного життя”, — розповідає Олена.

Ніч, що все змінила

Обстріл будинку стався о пів на другу ночі 18 жовтня 2023 року: 

“Я вчителька, зараз працюємо дистанційно. Я зазвичай сиділа допізна й перевіряла роботи учнів, а цього разу пішла спати раніше. Десь о першій годині ночі вже відпочивала, потім прокинулася від вибухів. Перший-другий, згодом ближче й гучніше, вийшла в коридор. Були ще 2, а потім ще один — вже в наш будинок. Якби я не вийшла зі спальні, то мене б прибило дверима на балконі, які просто вибило. А якби сиділа й працювала в кабінеті — самі розумієте. Ця кімната прийняла на себе весь удар”.

В поліції жінці повідомили, шо це була ракета з РСЗВ С-300. Вона розірвалася біля будинку, це зменшило наслідки влучання.

“Одна кімната зруйнована повністю — це спальня, яку ми облаштували під кабінет, де я працювала. Там всі меблі та техніка знищені. Дуже багато літератури пропало. В тій кімнаті були 2 книжні шафи: Дюма і все те, що вважається класикою — знищено. Одяг теж пропав. Я обійшлася легким переляком та кровотечею на голові — від вибуху на мене впало скло з шафи. Це була легка травма”, — розповідає Олена.

Сусіди загинули, а будинок можуть визнати аварійним

“Це диво, інакше сказати не можу. Я жива, а сусідам не пощастило. Загинув наш голова ОСББ з дружиною поверхом вище. Вони спали й не чули нічого. А в сусідньому під’їзді — молодята. Вони були в коридорі, як і я, але це їх не врятувало.

Комісія приходила перевіряти дім. Там проблема в тому, що будинок можуть визнати аварійним, тому все так довго. Під час обстрілу він міг отримати критичні пошкодження, відновлювати його, можливо, немає сенсу. Зараз я отримую по 10 тисяч гривень щомісяця від міської влади на те, що винаймати житло та чекаю висновок щодо подальшої долі квартири. Живемо зараз разом з донькою, у неї є власне житло”, — каже Олена.

__________________

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читайте ще: “На момент вторгнення рф моя донька була на 7 місяці вагітності, народжувати довелося вже в Києві”. Історія Тетяни Мельник

Олександр Забродін / 28.03.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”