Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Бахмут

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

“На момент вторгнення рф моя донька була на 7 місяці вагітності, народжувати довелося вже в Києві”. Історія Тетяни Мельник

Донецька область , Бахмутський район , Бахмут / Джерельна , 62

На момент повномасштабного вторгнення рф Тетяна Мельник жила в Бахмуті та очікувала на народження онука. Через небезпечну ситуацію родині довелося виїхати з міста, дитина народилася вже у столиці. Нині вони з донькою живуть на Київщині. 

Що сталося з власною оселею Тетяна не знає: “З урахуванням того, які бої та обстріли були у місті, а в моєму районі вони досі тривають, то не думаю, що там щось вціліло”, — каже жінка журналісту “Свій Дім”.

Донька Тетяни на момент вторгнення рф була на останніх місяцях вагітності

“Про повномасштабний напад росіян я дізналася о пів на 7 ранку. А війну побачила ще в 2014 році, бо працювала в лікарні. Ми приймали поранених та надавали їм допомогу. На щастя, Бахмут тоді це лихо оминуло. Стало спокійніше, ми жили, будували плани на майбутнє, так і пройшли 8 років. Все змінив лютий 2022. Напередодні вторгнення ми чекали на народження онука. В рідному місті з’явитися на світ йому не судилося. В квітні 2022 року через загострення ситуації ми виїхали, а пологи були вже в Києві у червні. Нам вже майже два роки”, — каже Тетяна. — Коли тікали з міста, думали, що на декілька місяців й повернемося, тому взяли найнеобхідніше. Я ще потім приїжджала, але нічого забрати не змогла. Дещо мені сусіди відсилали: зимові речі, телевізор та блендер. Нам він був потрібен, бо онук народився, щоб легше було годувати його”.

Втратила батьківський будинок

Тетяна Мельник народилася в Бахмуті, закінчила місцеве медучилище та працювала за фахом, а в 2007 році вийшла на пенсію за вислугою років.

У мене була велика оселя, яка дісталася від батьків. Там пройшло моє дитинство. Загальна площа — 80 квадратів, три кімнати, два поверхи. Робити ремонт почали ще в 2014 році: нові шпалери, покрівля, дах, плитка у дворі та кований паркан. Все для комфортного життя”. 

Нині Тетяна не знає про стан свого будинку. Той район й досі обстрілюють.

“Коли ми виїхали 6 квітня, то все було ціле. В листопаді 2022 року не стало вікон та веранди. Потім у нас жили сусіди, я їх пустила, бо в них не було укриття. Вони там сиділи до січня 2023 року. Коли стало дуже небезпечно, то вони не витримали й виїхали. Через декілька днів сталося влучання, гараж та двір сильно постраждали. А от далі — нуль інформації, але там такі активні бої йшли, а обстріли досі, що не думаю, що щось вціліло. Міг залишитися лише фундамент або якісь стіни”, — каже жінка.

Не вдалося врятувати сімейні реліквії

“В мене були прабабусині ікони 19 століття — сімейний скарб. Це, можливо, забобон, але 13 лютого 2022 року я зайшла в кімнату. Одна з ікон впала, але перед падінням перевернулася склом догори й не розбилася. Можливо, тоді мені вищі сили хотіли натякнути на майбутні події. Було дві старовинні ікони, і ще дві — подарункові, які для мене власноруч зробили доньки. Я їх не забрала. Ті люди, які в мене жили, віднесли їх у підвал. Не думаю, що вони вціліли. Ще дуже шкодую, що не забрала фото батьків та дітей. Це такі речі, які вже не відновити”, — розповідає Тетяна.

Ніколи не думала, що росіяни на таке здатні

“Якщо місто звільнять і будуть відновлювати — ми повернемося, але я не вірю в це. В окупацію ніколи не поїдемо. Це принципово. Ми їх сюди не кликали.  Мені тітка з росії ще в 2014 році казала, що ми на них напали. Тоді вже було зрозуміло, що щось там недобре, але ж наскільки — я й уявити не могла.

Ми не єдина країна, якій дісталося від рф. Я думаю, що це через землі. Хочуть захопити те, що їм не належить. Це у них в крові”, — каже Тетяна.

_______

“Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів”.

Читайте ще: “Вторгнення рф я зустріла на 9 місяці вагітності, народжувати довелося у Бахмуті під звуки вибухів”. Історія Світлани Сяченої

Олександр Забродін / 25.03.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”