Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли

Історії, які ви нам розповіли
Заклад освіти

“Коли почула вибух, то одразу подумала, що поцілили в школу”. Історія Слов’янської ЗОШ №18

зруйновано: лютий 2024 /

Ввечері 17 лютого 2024 року Слов’янськ Донецької області здригнувся від вибуху. Російські війська вдарили по місту ракетою “Іскандер-М”. Внаслідок обстрілу постраждала школа №18.

“Моя перша думка — влучили в школу”

“В мене одразу промайнула думка, що поцілили в школу. Мабуть, це була інтуїція. Не можна таке казати вчителям, бо ми маємо любити все навкруги, тому що несемо добро. Але я відчуваю таку лють, що не передати словами”, — розповіла журналістці “Свій дім” директорка Слов’янської школи №18 Олена Маляр

Того вечора в школі був сторож, а в котельні, яка знаходиться навпроти основної будівлі, оператор. Він і підтвердив побоювання пані Олени про руйнування навчального закладу:

“Я одразу викликала поліцію і швидку допомогу. Попередила їх, що скоріше за все сторож знаходиться в приміщенні. Зібралася і прибігла до школи. Вже тоді почалася пожежа. Всі ми дуже переживали й молилися, щоб він був живий”.

До приїзду пожежників люди намагалися пробратися крізь завали, але це було неможливо. Перекриття другого поверху впало. 

Частина будівлі знищена вщент

Влучання в школу повністю знищило частину будівлі. Постраждали кабінети директора, завуча, початкової школи та математики, спортивна та актова зали. Зруйнована кімната для чергових, яка розташовувалася в холі на першому поверсі. Вибуховою хвилею вибило вікна, вхідні та міжкімнатні двері:

“За два роки великої війни це було перше влучання. Ми зараз фіксуємо всі пошкодження школи та проводимо інвентаризацію. Але вже маємо висновок, що будівля пошкоджена на 55%”.

“Як свій дім”

До початку великої війни в школі №18 навчалося 560 дітей, зараз — 463. Учні живуть за кордоном, в громаді та інших українських містах.

У школі вже давно зробили капітальний ремонт та утеплили фасад. Частину робіт зробили своїми руками вчителі та батьки з дітьми, решту —  допомогла міська влада. Раніше котельня була під будівлею та працювала на вугіллі. Згодом її перенесли в окреме приміщення, встановили німецьке обладнання та опалювали навчальний заклад пелетами:

“Школа була відремонтована з любов’ю як свій дім. Там завжди було тепло і комфортно. Про це казали всі навкруги й допомагали будувати цю красу”.

Читати по темі: Росіяни зруйнували пам’ятку архітектури місцевого значення. Історія Охтирського краєзнавчого музею 

Катерина Черніговець / 20.03.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Війна, що триває в Україні, суттєво впливає на видобуток корисних копалин та вирощування сільськогосподарських культур. Росія контролює 27% території України і захопила не лише міста, а й ключові підприємства та...

читати історію

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Пусті вікна, крізь які чорніють вигорілі квартири. Обвалені панелі будівель, ніби зруйновані карточні будиночки. Вулиці, які проросли бур’янами. Саме так виглядала Північна Салтівка після першого року російських обстрілів. Цей мікрорайон...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію

Підприємство

Втрачена міць містоутворюючих підприємств: як під час війни склалася доля “Артвайнері”, “Артемсолі” та “Колірмету”

Заклад охорони здоров'я

“Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Заклад охорони здоров'я

Місце, де зцілюватимуть душі. У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пережили полон та тортури

Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань

Відбудова по-російськи. Що і як відновила окупаційна влада в захоплених Маріуполі, Сєвєродонецьку та Волновасі?