Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / с. Шандриголове

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

“Російські обстріли зруйнували дім, а мародери винесли все — від ліжок до горщиків з квітами”. Історія Світлани Іщенко

Донецька область , Лиманський район , с. Шандриголове / пров. Гутченко , 1

“Прожила там 50 років, а документи на дім у мене так і не з’явились. Після смерті дідуся мама не захотіла нічого переоформлювати. Казала, що це все одно наша хата і звідти нас ніхто не вижене”, — розповіла журналістці “Свій дім” Світлана Іщенко з села Шандриголове Донецької області. 

Але вигнала сусідська росія, яка напала на Україну. Дім довелося залишити. Ворожі обстріли його зруйнували, а мародери винесли все — від ліжок до горщиків з квітами. Забрали навіть ортопедичне взуття, яке виготовляли на замовлення — у жінки хворі ноги та інвалідність другої групи.

“Виїхали та жили у школі. То була каторга”

“Виїхала з села 18 квітня 2022 року з сусідкою та її 15-річною донькою. Остання ніч вдома, то був жах. Коли ми вже сиділи в машині, дівчина казала: “Тьотя Свєта, ми з мамою впали на підлогу та до ранку не вставали, бо нам було страшно. А якби я на підлогу лягла, то більше б не встала. Тому ходила з кутка в куток і плакала”, розповідає Світлана.

Чоловік залишився вдома з кішкою та собакою. А через тиждень, коли закінчились продукти, теж евакуювався. Родина 10 місяців прожила у Рівненській області, з них три місяці у школі:

“Дуже вдячна, що нас приютили і безкоштовно кормили, але то була каторга. У кімнаті 17 чоловік, з яких 5 — зловживали спиртним”.

Потім заселилися у будинок, а з лютого 2023 року винаймають житло на Дніпропетровщині: 

“Оце рік вже тут. Важко мені, плачу вдень і вночі. Я додому хочу, а їхати нікуди. Все потрощене, речі — вкрали. Кому ж було потрібне моє взуття? Воно ж шилось на замовлення під мої хворі ноги. Я не можу просто піти на ринок і купити туфлі або черевики. Скоро весна, а мені на вулицю вийти ні в чому. Вже 2 роки у дирявому взутті.

За рідним селом сумує не менше ніж за оселею

У травні 2023 року Світлана та її чоловік були вдома  — у рідному селі Шандриголове. Приїхали ввечері о 16.00, а наступного об 11 вже поїхали назад:

Хата розбита, дощ іде, зі стелі на тебе все капає. Спати ні на чому, ліжка вкрали. Залишилась побита стінка та стіл”.

Село теж зруйноване вщент. Важко впізнати ті затишні вулички, по яких пані Світлана ходила щодня, коли працювала листоношею. Зараз вона пересується лише з паличкою.

Допомогти родині можна за номером картки  – 5355280209070687 (Світлана Іщенко). 

Артем Безрук, адвокат:

Систематичними є обстріли населених пунктів, де проживає велика кількість цивільного населення з боку російських військових. Згідно чинного законодавства артилерійській або ракетний обстріл населеного пункту з боку російських військових класифікується за статтею 438 Кримінального Кодексу України “Порушення законів та звичаїв війни”. За нормами Міжнародного права армія рф вчинила воєнні злочини, які прописані в Римському статуті, а саме: – Умисне спрямування нападів на цивільні об’єкти, тобто об’єкти, що не є військовими цілями [стаття 8 (2) (b) (ii) Римського статуту]. – Умисне вчинення нападу з усвідомленням того, що такий напад призведе до випадкової загибелі чи поранення цивільних осіб або заподіє шкоди цивільним об’єктам чи масштабної, довготривалої та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, яка буде явно надмірною в порівнянні з конкретною та безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою [стаття 8 (2) (b) (iv) Римського статуту].

_____

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Права людини в дії», який виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID або Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Читайте ще: “Почали ремонт у жовтні 2021 року, а продовжили під звуки вибухів”. Історія Вікторії Біленець

Юлія Ступка / 11.02.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”