Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли

Історії, які ви нам розповіли
Житло

Російський шахед знищив дім, який відремонтували за програмою “єВідновлення”. Історія Олени Кузнецової

зруйновано: липень 2024 /

Будинок Олени Кузнецової, розташований на території Слов’янського курорту, російські окупанти розбили двічі. Після першого удару, коли поряд впав “Іскандер”, вибило вікна та пошкодило стелю в одній із кімнат, але загальна конструкція залишилася цілою. Тоді вдалося отримати кошти за програмою “єВідновлення” і розпочати відбудову. Коли роботи були на фінальній стадії — в дім влетів ворожий “шахед”. Все те, що відновлювалось, знов перетворилось на руїни.

Поки робили ремонт, то винаймали інше житло. Вже планували повертатися додому. Залишилось лише підключити газ. У ніч на 13 липня 2024 року чули, як над містом кружляли “шахеди”. Близько 00:15 був вибух, а зранку син показав мені фото з телеграма і сказав: “Мамо, здається це наш дім””, — розповіла пані Олена журналістці Свій дім.

“Побачила розбитий будинок і втратила свідомість”

Коли жінка підійшла до своєї оселі, то побачила, що одна з кімнат розбита вщент, стіни просто не було. Інша та кухня суттєво пошкоджені, у багатьох місцях зруйнований дах. Російський шахед залетів прямо в дім. Від побаченого пані Олена втратила свідомість.

У цьому будинку колись жив мій дідусь. Він працював головним бухгалтером  Слов’янського курорту і йому дали відомче житло. Потім воно перейшло у власність моїм батькам, а у 2021 році — до мене. Мама померла від хвороби перед повномасштабним вторгненням рф. Сам дім розділений на чотирьох господарів. У кожного були паркани, городи та чудові сади”.

Перше руйнування

Наприкінці березня 2022 року Олена вимушено евакуювалася до Дніпра, а влітку сусіди повідомили, що поруч з домом впав “Іскандер”:  

Я була готова до того, що вибиті вікна та пошкоджений дах. А коли повернулася до Слов’янську та зайшла в дім, побачила, що в залі рухнула стеля, перебиті меблі та книжки. Трохи оговталась, подала заяву в “Дію” про пошкодження, дочекалася комісії та отримала 160 тисяч грн на відбудову. Кошти по програмі “Євідновлення” пришли за місяць-два. Закупили на них шифер, двері, вікна. Ще 30 тисяч надала Слов’янська ВЦА. Витратили на ремонт і власні заощадження — працівникам потрібні “живі гроші”. Все доводилось робити поетапно. Були прильоти поряд, злетали шиферини. Але ми йшли до своєї мети — повернутися до зими у власну оселю. А потім в одну мить втратили все”.

Так і винаймають житло у Слов’янську

Ми ходили до голови ВЦА, щоб отримати хоч якесь житло. Сказали, вільного немає і програми такої теж. Доведеться знову подавати заяву в “Дію”. Але трохи згодом. Поки ще не відійшли від шоку. Я поки нічого не хочу. Часто дивлюся в одну точку і не розумію, що робити далі. Ходжу навкруги, плачу. Щось дістаємо, намагаємося врятувати книги — їх було дуже багато. Господи, якби ця війна швидше завершилась. Вже сил нема терпіти. Коли лунає тривога, вже навіть не боязно, а просто гидко”.

Пані Олена прожила у своєму домі 56 років. З ним пов’язані найкращі спогади. Пригадує, як збиралися з кумами та смажили шашлики, та яка мальовнича природа їх оточувала. 

Мали собак і котів. У дворі висіли годівниці для птахів та білок, де завжди була їжа для них. За два тижні до того, як шахед влетів у дім, не прилетіло жодної пташки. Сухарі й водичка були нетронуті. А ось днями поїхали, а їх знов повно. Можливо вони теж щось відчували негарне”. 

Ніч напередодні повномасштабного вторгнення

23 лютого 2022 року Олена з сином пізно повертались додому. Жінка каже, що такої темної ночі давно не було, а на душі було якось неспокійно.

Нас завжди зустрічали собаки. Тоді вони не вибігли, а забились по будках. Вдома мені стало погано. Якесь дивне самопочуття. Раніше такого не було. О 5 ранку я прокинулась, щоб збиратись на роботу. Почула гучний звук. Подумала, може щось вибухнуло або стався теракт. Потім — наступний, еще один. Це російські військові вже били по Краматорську”, — каже Олена.

Далі було життя “між двох стін”, де рятувалися від обстрілів. Перебіжки до бомбосховища та евакуація до Дніпра наприкінці березня. Тимчасовим прихистком для родини став гуртожиток від університета, в якому навчався син.

Ми їхали на 2-3 тижні. Я навіть продукти залишила в холодильнику, була впевнена, що скоро повернемось. Повернулися, зняли квартиру, відновили дім, який знов перетворили на руїни”.

Допомогти жінці можна за номером картки: 4149 4993 9501 4010 (Кузнецова О. В.).

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

Читайте ще: “Поки залишалася в Бахмуті, то щомісяця з пенсії переказувала 1000 грн на ЗСУ.” Історія Наталі Рудченко

Юлія Ступка / 28.07.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ріта Сіобко жила в Нью-Йорку на Донеччині. Мала триповерховий дім та продуктово-продовольчі магазини, перший з яких відкрили з чоловіком ще у 1995 році. До початку великої війни бізнес розвивався, а...

читати історію

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Війна, що триває в Україні, суттєво впливає на видобуток корисних копалин та вирощування сільськогосподарських культур. Росія контролює 27% території України і захопила не лише міста, а й ключові підприємства та...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію

Підприємство

Втрачена міць містоутворюючих підприємств: як під час війни склалася доля “Артвайнері”, “Артемсолі” та “Колірмету”

Заклад охорони здоров'я

“Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Заклад охорони здоров'я

Місце, де зцілюватимуть душі. У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пережили полон та тортури

Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань