Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / сел. Зайцеве

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

“Селище в окупації, будинок зруйнований, а ми без майна”. Історія Сергія Сахнова

зруйновано: серпень 2022 / Донецька область , Бахмутський район , сел. Зайцеве / Рибалка , 313

“Стільки горя й руйнувань, й все заради того, щоб повернути той СРСР. У путіна якась манія щодо цього”, — говорить Сергій Сахнов з селища Зайцеве, що на Донеччині. 

Дім чоловіка окупований росіянами, а будинок зруйнований. Вони з жінкою та двома дітьми залишилися без майна й нині живуть в Дніпрі.

На другий день після евакуації в будинок влучив снаряд

Сергій Сахнов народився в Дніпрі. Його мама родом з Донеччини і згодом повернулася на малу батьківщину. 

Це селище Зайцеве Бахмутського район, ми переїхали туди, коли мені було 13 років. Ми жили недалеко від окупованої території, то неспокійно було всі останні 8 років до повномасштабного вторгнення рф. Зранку 24 лютого 2022 року світла в нас вже не було. Тоді ми не думали, що сталося щось серйозне або незвичне, бо таке відбувалося доволі часто. Хотів відправити дітей відправляти в школу, а сусідка сказала, що росія напала, тому автобус за ними не приїде. Вдома підключив генератор. Подивився новини, тоді вже про все й дізнався”  — розповів чоловік журналісту “Свій дім”.

Спочатку родина не знала, що робити. Сиділи вдома й думали, що лихо омине, але надія була марною.

“Протримались ми майже півроку — до кінця літа, а потім вже стало нестерпно. Тікали майже з окупації. Тобто наші війська ще були в селищі, але передові групи окупантів поступово заходили. Десь в першій половині серпня ми виїхали, я це чітко пам’ятаю, бо незабаром мав бути мій день народження, але зустрічав його вже не вдома. З речей — майже нічого не взяли, не було просто фізичної можливості. А наступного дня після евакуації в наш будинок влучив снаряд. Про це розповів сусід, який залишився. Один день — і ми могли б залишитися під руїнами власного дому, — пригадує Сергій.

Житло зруйноване, а на нього навіть немає документів

Сергій з дружиною купили будинок через родичів та власноруч зробили ремонт. 

“Рідня жила в Горлівці, а дім стояв порожній. Тому віддали його майже за безцінь — за 5 тисяч гривень. Це було у 2013 році. Все б нічого, але в нас немає на нього документів, не змогли переоформити право власності. Він  дуже старий — 1957 року, але я за освітою будівельник, тому зробив з нього “цукерку”. Все поміняли: підлогу, шпалери, нову сантехніку, тобто він прямо “помолодшав”. Там було дві кімнати, площа —  до 50 квадратів, а також в невеликий город, де вирощували овочі для себе, — розповідає чоловік. 

Зараз родина орендує житло в Дніпрі за 6 тисяч гривень, що, за словами Сергія, відносно небагато для такого великого міста. 

“Планів на майбутнє немає, живемо заради дітей, мріємо про власне житло. Якби селище звільнили, то я б поїхав моментально, навіть на руїни, щось робити, відновлювати, відбудовувати. А як інакше — там дім”, — говорить Сергій Сахнов.

Допомогти родині чоловіка можна за реквізитами: 4441111140418421 (Сахнов С)

_____

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читайте ще: “За 4 роки до початку вторгнення рф я придбала квартиру в Бахмуті й зробила ремонт. Тепер житла в нас з донькою немає”. Історія Валерії Боярової

Олександр Забродін / 11.04.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”