Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Маріуполь

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

Російські окупанти винесли з квартири всі речі, а потім будинок знесли. Історія Софії Ганицької

зруйновано: березень 2022 / Донецька область , Маріупольський район , Маріуполь / бульвар Меотиди , 10

Софія Ганицька з народження жила у Маріуполі. Квартира її мами була у Лівобережному районі, який найбільше постраждав від російських “Градів”. Але початок великої війни родина дівчини зустріла в Ірпені, куди переїхала у 2020 році.

З 2014 року в Ірпінь виїхали багато мешканців Донбасу

“У Маріуполі ми жили біля “Азовсталі”. Погана екологія, брудне повітря. Почалися проблеми зі здоров’ям, тому обрали для життя невеличке зелене місто Ірпінь. З 2014 року туди виїхали багато мешканців Донецької та Луганської областей. Були і наші знайомі”,  – розповіла проєкту “Свій Дім” Софія.

Так, Софія опинилася в Ірпені, потім знов повернулася у Маріуполь, де залишилися тато і бабуся. Повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року застала на Київщині.

“Нам було важко евакуюватись з Ірпеня. Спочатку хотіли їхати потягом, але поблизу залізниці було влучання. Багато людей вибиралися з міста машинами, на яких було написано “Дети”. Нам теж допомогли добрі люди – я їх запам’ятаю на все життя”, – пригадує Софія.

Виїхали до Словаччини, але повернулися в Україну

Ми виїжджали колоною з п’яти машин і опинилися у Вінницькій області. Там теж було неспокійно й лякали звуки повітряної тривоги.  

“І знову нам допомогли добрі люди. Восьмого березня ми були в Ужгороді, а 9-го вже в Словаччині. Нормальна свідома людина скаже, що вдома краще. Якщо вона любить свою країну”, – каже дівчина.

Із захопленням дівчина розповідає про гастролі Донецького обласного театру, який евакуювався з Маріуполя в Ужгород. Актори приїздили до Словаччини, де презентували дві вистави.

“Я була на дитячій і дорослій. Щоб ви розуміли, на дорослій виставі “Крик нації” про Василя Стуса, який більшість свого життя провів на Донеччині, всі ридали. Це було дуже важко дивитися. Потім я підійшла і особисто подякувала творчому керівнику”,  – розповідає вона.

“Крик нації” – це перша прем’єрна вистава, яку представили глядачеві через чотири місяці після знищення театру в Маріуполі.

Бабуся і дідусь пережили фільтраційний табір

Увесь цей час Софія працює з психологинею. Жінка пережила окупацію Маріуполя, але виїхала і допомагає іншим позбутися відчуття болю і втрати.

 “Коли я ще була в Ірпені, мій тато ледве знаходив зв‘язок у Маріуполі, щоб написати хоч пару слів з підвалу. Бабуся і дідусь пробули в фільтраційному таборі – це жах. Найближчі родичі, на щастя, живі. Але є загиблі знайомі сусіди”, – каже дівчина.

P.S. Дівчина з мамою і сестрою повернулися в Україну. Зараз мешкають в Ірпені.

Читайте ще: “З моєї квартири окупанти штурмували Азовсталь”. Історії людей, які жили в Маріуполі на Ломізова, 17

Юлія Ступка / 01.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”