Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Сєвєродонецьк

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Я з Сєвєродонецька та знаю, як підлога по ногах б’є під час прильотів”. Історія Ольги Козьменко

Луганська область , Сєвєродонецький район , Сєвєродонецьк / Курчатова , 27

Сєвєродонецьк, Луганська область, вулиця Курчатова, 27. Для Ольги Козменко це не просто адреса, а дім дитинства, де завжди було безпечно, затишно, куди хотілося повертатися, де знаєш кожен куток, а всі обличчя – рідні.

«Ми з мамою переїхали в цей будинок, коли мені було менше року. Скільки я себе пам’ятаю – ми завжди жили там. Навколишніх будинків ще не було, їх лише починали будувати. Не було ще ні школи, ні садочка, ні будинку №29. Ми дітьми бігали гратися ввечері на будівництво, а сторож нас ганяв», – розповіла проєкту «Свій дім» Ольга Козменко.

Дитинство, друзі та рідний двір

Шкільні роки дівчини також минули поряд з домом, в новозбудованій школі №18. Після уроків дівчина разом з друзями грала у дворі.  

«На двох тополях біля другого під’їзду було дуже зручно зав’язувати гумку і стрибати через неї. На стіні біля вхідних дверей до під’їзду було дуже зручно гратися в «жабки»: кидати м’яч об стіну і стрибати через нього, коли він летить вниз, аби лиш не влучити тим м’ячем у людей, які виходять з під’їзду», – згадує з посмішкою Ольга.

У дорослому віці жінка разом із сусідами збиралися в її квартирі на чаювання, співали, жартували.

Із квартирою на Курчатова пов’язані й сумні спогади Ольги Козменко. Тут у 2013-му вона провела останню ніч з мамою… У 2014 дізналася, що таке війна, та вперше була змушена покинути рідні стіни.

Велика війна застала Ольгу на Київщині

Удруге рятуватися з-під обстрілів жінці довелося у лютому 2022 року, з орендованої квартири на Київщині. Там через роботу жінка жила останні 6 років:

«Я винаймала житло в ЖК навпроти військової частини. Тож, як почались прильоти о 5:30, то одразу зрозуміла, що це обстріли. Бо я ж Сєвєродонецька та знаю, як підлога по ногах б’є під час прильотів. Я тікала в піжамі, накинувши пуховик, та з кішкою на руках».

У будинок в Сєвєродонецьку влучили ворожі снаряди

Нині Ольга живе та працює у Вінниці. Там у травні вона й дізналася, що в її будинок у Сєвєродонецьку влучили ворожі снаряди і що він горів:

«Другий-третій під’їзд вигоріли. У мене вікно відкрилось, з балкона обірвало всю обшивку, всередині квартира мала бути нормальна. Але все затоплене. У нас вимкнули опалення ще в лютому і порвало батареї. Пожежі не було».

Після перемоги Ольга Козьменко збирається повернутися додому, щоб як будівельник допомогти рідному місту відродитися з руїн.

Марина Лапицька / 30.07.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”