Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Суми

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Дивлюсь з п’ятого поверху, а там все горить. Сусідніх під’їздів просто немає”. Історія Олесі Прокопенко

зруйновано: березень 2024 / Сумська область , Сумський район , Суми / Герасима Кондратьєва , 112

Олеся Прокопенко – журналістка Кордон. Медіа, яке вже рік транслює події з прикордоння Сумщини. Дівчина їздить по лінії фронту, розповідаючи про жорсткі реалії сьогодення. А в ніч на 13 березня 2024 року колегам довелося знімати сюжет про її дім, в який влучив російський “Шахед”.

“Враховуючи специфіку нашої роботи, вже забула, коли мала міцний сон”

“Я прокинулась десь о 01.30 ночі від вибуху і від того, що мене підкинуло з ліжка. Вкрилася ковдрою, лежала й не розуміла, що відбувається. Вирішила подзвонити колезі, бо якщо в місті щось трапляється, ми одразу виїжджаємо працювати. Запитала її — щось прилетіло чи мені наснилося? Вона спала й нічого не чула. Подивилась новини в телеграм каналах, там писали, що працює ППО”, — розповіла Олеся журналістці “Свій дім”.

Спати вона вже не могла. Зазвичай, коли лунає тривога, люди з будинку нікуди не спускаються, тому що поряд немає бомбосховища. Цього разу почула, як бігають сусіди, хтось плаче. Вийшла на балкон, який виходив не у двір, а на вулицю. Вікно було на провітрюванні й саме звідти доносились крики: 

“Дивлюсь з п’ятого поверху, а там все горить. Сусідніх під’їздів просто немає. Люди стояли в піжамах та тримали дітей, закутаних у ковдри. Я одягнула якісь штани, куртку, схопила аптечку, з якою ми виїжджаємо працювати, бо розуміла, що потрібна буде допомога. Спустилась, там був хаос. А потім я побачила зруйновану частину будинку, в якій жили дві мої подруги. Одну з них я знайшла. Вона вже стояла на вулиці з дитиною та чоловіком. Почала шукати знайомих, щоб розуміти, хто на місці. А ось найближчої подруги з першого під’їзду не було. У мене почалася істерика. Бігала, шукала, а її родину ніхто не бачив”.

“Поліцейські кричали, щоб люди йшли від дому, бо є загроза повторного удару”

Ніч. Дім горить. Куди бігти? Деяких людей відвели у найближчий садочок. Мешканці інших будинків забирали до себе сім’ї з дітьми та людей похилого віку. Олеся нікуди не йшла, вона чекала хоч якоїсь інформації про найближчу подругу. 

“О 5 ранку мені подзвонили знайомі  з іншого дому, попросили записати номер телефону і сказали, щоб я набрала Яну. Це подруга, яку я шукала. Після першого вибуху вона схопила дитину і разом з батьками сховалась біля вхідної двері. Саме це їх врятувало, бо від квартири не залишилось нічого крім цього коридору. У них були надійні броньовані двері. Коли ДСНСники намагалися їх зсунути, то були впевнені, що там ніхто не вижив. Тому це справжнє диво”, — розповідає дівчина.

“Шахед” влучив між двома під’їздами. Що кажуть експерти?

“Якщо заходити у перший під’їзд, то всі квартири ліворуч цілі, а ті, що прямо та праворуч — зруйновані. А в другому вцілили ті, що розташовані праворуч. Але зносити тут планують все — навіть неушкоджені квартири. Місто пропонувало для постраждалих гуртожитки. Чи хтось погодився — не знаю, бо там такі умови, — каже Олеся. — Всі, з ким ми спілкуємося, поки у рідних та знайомих. Є сусіди, які винаймають житло. Хоча з орендою в Сумах зараз важка ситуація. Прикордоння, людей з сіл евакуюють. Знайти в місті квартиру, навіть за великі кошти дуже важко, тому що всі зайняті”.

Квартира дівчини у четвертому під’їзді. Сторона ближче до третього. По несучій стіні пішла тріщина, у ванній відпала плитка. 

“Комісія була двічі, все зафіксували. Вже готовий акт обстеження, але зможу його забрати після відновлення техпаспорта, який був втрачений. По моєму стояку у сусідів теж є руйнування. У когось постраждали вікна, в інших теж пішли тріщині. Майже у кожній квартирі є пошкодження. Комісія, яка обстежувала весь будинок, на сьогодні визнає, що він придатний для проживання — крім двох вщент зруйнованих під’їздів”.

Сусіди хочуть відбудови

Олеся каже, що навіть ті сусіди, які втратили житло хочуть не демонтажу, а відбудови. Ця п’ятиповерхівка 1971 року, але в гарному стані:

“У нас дуже хороший голова ОСББ, відремонтовані всі комунікації. Здебільшого живуть молоді родини. Тільки в цих двох зруйнованих під’їздах було 15 дітей. Деякі тільки нещодавно придбали тут квартири. Мої знайомі тільки завершили ремонт, а тепер їхнє житло знесуть. Вони витратили великі кошти на саме житло й таку ж суму на ремонт. Те, що може запропонувати держава, не покриє їхні витрати. Це може бути квартира з голими стінами або точно не в такому стані, якою було до руйнування”.

“В мене неабиякий зв’язок саме з моєю квартирою. Про це знають всі знайомі”

Рідні Олесі давно живуть за кордоном. Дуже переживають та вмовляють приїхати до них:  

“Дуже люблю Суми і в мене неабиякий зв’язок саме з моєю квартирою, яку колись придбала моя мама. Ми там з нею зовсім трохи пожили. Вона померла від раку, коли мені було 10 років. Згодом у мене її тричі хотіли купити. Вже були домовленості, залишалось тільки прийти, поставити підпис і забрати гроші. Але в останній момент я відмовлялась, тому що не можу її продати. Я багато часу проводжу вдома. Виїхала, попрацювала і відразу поверталась до “своєї норки”. Я відмовлялася від якихось зустрічей. Любила бути наодинці, дивитись фільми. Кращого місця для мене немає і ніколи не буде”.

“Важко морально. У сусідніх під’їздах загинули люди”

 “Мені здається, що скоро щось буде”, — сказала Олеся колегам, коли їхала з роботи, а вночі сталася трагедія.

Тобто я розуміла, що може десь прилетіти, але не думала, що саме зараз і в наш дім. Перед сном написала другу повідомлення, що після ранкової розмови боюся лягати спати. А він ще пожартував: “Вдягай гарну сорочку, щоб не соромно було тебе діставати”. А потім цей прильот. Згодом він сказав, щоб краще ми про це не говорили. Насправді тієї ночі я вдягла не саму красиву сорочку, щоб відштовхувати від себе можливі події”.

Нині знаходитись у своїй квартирі Олесі важко. У сусідніх під’їздах загинули троє людей. Ще одна молода дівчина дотепер вважається зниклою безвісти: 

“По-перше — важко морально. По-друге — я не впевнена, що це безпечне місце для подальшого життя, маючи тріщини в стінах. Я на адреналіні відволікала себе допомогою сусідам, підтримую їх як можу, але зараз я ще і почала думати про себе. Біль неймовірний”.

Допомогти дівчині можна за номером картки: 4441114421587419 (Прокопенко О.)

____________

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читайте ще: “Після удару дроном маму збирали по частинах, а з живота витягли дверний глазок”. Історія Ренати Нікової

Юлія Ступка / 01.04.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”