Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / сел. Комишуваха

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Наш дім та село знищені, а евакуюватися ми змогли лише за допомогою волонтерів”. Історія Ніни Грачової

зруйновано: квітень 2022 / Луганська область , Сєвєродонецький район , сел. Комишуваха / Космічна , 1/7

Подружжя Грачових зустріло вторгнення рф у Комишувасі на Луганщині, де вони прожили понад 30 років. Півтора місяця вони ховалися від російських обстрілів у підвалі. Коли ситуація стала критичною, то за допомогою волонтерів виїхали у Дніпро. Їхня квартира була розбита ще в квітні 2022 року, а тепер на її місці руїни. 

“24 лютого ми були вдома. Зранку вийшли в сарай погодувати курей, а сусідка каже, що росіяни напали. Я спочатку не повірила, а через декілька годин вже почули перші вибухи. В Комишувасі ми залишалися до 21 квітня — весь час у підвалі, промерзли там, бо ще холодно було. Донька, яка живе в Києві, домовилася з волонтерами і вони нас забрали. Довезли до Дніпра, а зараз живемо в Олександрії на Кіровоградщині. Тут сестра, яка допомогла знайти квартиру“, — каже Ніна журналісту “Свій Дім”.

Під час втечі з Комишувахи родина Грачових змогла забрати лише документи, бо саме в той момент почався обстріл й водій дуже швидко їхав, а часу на якісь збори — не було.

Шкодую, що не забрала сімейні фотоальбоми — аж 3 штуки. Там й діти й онуки. Спогадів не лишилося. Якби територію звільнили, то ми б обов’язково повернулися. Це ж не три роки, це 30 років життя. Тягне нас назад. Плачемо постійно за домом. В такому віці дуже важко планувати майбутнє, шукати новий дім та знімати житло. Мені 73 роки, а чоловікові – 78. Наразі ми орендуємо квартиру за 5 тисяч гривень плюс комунальні послуги. А в нас на двох — до 10 тисяч, а ще ж треба щось їсти”, — говорить жінка.

Планували зустрічати старість у власній оселі

Родина Грачових наприкінці 1980-х років отримала житло у Комишувасі від радгоспу, де жінка працювала комірницею, а її чоловік — водієм. 

“Це трьохкімнатна квартира на 64 квадрата у новозбудованій двоповерхівці. Ремонт був  звичайний — шпалери та підлога відповідали стандартам того часу. Ми за 30 років все зробили під себе — поміняли вікна, придбали меблі та техніку. Дуже допомогли діти. Ми з чоловіком готувалися зустріти старість. Я на пенсії вже як 20 років”, — розповідає Ніна.

Від обстрілів квартира подружжя постраждала ще навесні 2022 року, а тепер там взагалі руїни.

Балкони й вікна розбило ще коли ми там були. Вже після окупації деякі сусіди їздили й дивилися. Кажуть, що це тепер руїни, які непридатні для життя”.

______

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читайте ще: “Легше побудувати нове місто, ніж відновити Попасну. Росіяни перетворили її на суцільні руїни”. Історія Ольги Харіної

Олександр Забродін / 30.05.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”