Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Авдіївка

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Ми мріяли про цю квартиру, а російський снаряд все знищив”. Історія Лідії Жукової

зруйновано: березень 2023 / Донецька область , Покровський район , Авдіївка / Грушевського , 81

“Ми часто збирались в нашій квартирі разом з родичами й друзями. Мій брат зробив там ремонт і купував нові меблі. На жаль, вже нічого цього нема”, — розповіла журналістам Свій Дім Ірина Жукова, мама якої втратила квартиру в Авдіївці.

“Ми мріяли про цю квартиру”

Чоловік Лідії Жукової працював на коксохімічному заводі в Авдіївці. Вони отримали трикімнатну квартиру від заводу, хоча це сталося вже після його смерті. 

“Ми з сестрою, братом, батьком та мамою довго жили в однокімнатній квартирі. Це житло було нашою мрією. В ній було дуже затишно. Всі спогади про дитинство і щасливі моменти залишились там”, – згадує донька Ірина.

“У 2014 році моя мама отримала контузію”

Життя Лідії змінилося ще у 2014 році. В день, коли почалися військові дії, вона була на роботі в залізничному депо, яке розташовувалася поряд із Донецьким аеропортом. Зранку пані Лідія доїхала на роботу громадським транспортом, а вже ввечері повертатися додому було нічим. Їй довелося йти пішки — поряд їхали танки, а окупанти бомбили будівлі.

“Мама розповідала, що їй доводилось ховатися за бетонними зупинками та за деревами, бо були постійні обстріли. Поблизу неї розірвався снаряд. У той момент вона отримала контузію й тимчасово втратила слух, який потім відновився. Про це я дізналась лише нещодавно”, — розповіла Ірина.

Пані Лідія не одразу виїхала з Авдіївки, тому що не вірила, що ситуація буде погіршуватися. Деякий час вона проживала у квартирі без води та світла. Ірина розповідає, що її мама з 10-го поверху будинку спостерігала за боями за Донецький аеропорт. Вона бачила як літали літаки та снаряди, як все горіло. Саме через це Ірині все ж таки вдалося умовити маму поїхати з міста на деякий час. Але через 4 місяці, коли ситуація трохи стабілізувалася і стало “тихіше”, вона повернулася назад.

Довга дорога

Коли почалася велика війна Ірина була за кордоном. Вона разом з донькою не була в Авдіївці з 2014 року. Згадує, що було важко вмовити маму виїхати з міста, але все ж таки спільними зусиллями з братом, змогли це зробити.

А далі пані Лідію чекала довга дорога та часті зміни місця проживання. З Авдіївки Лідія виїхала в Дніпро, потім в Івано-Франківську область в центр для переселенців. Але десь через місяць вона була змушена покинути центр, бо замість нього там планували організовувати шпиталь. Далі відправилась в Дніпровську область в Кам’янське, де якийсь час орендувала однокімнатну квартиру. Згодом Лідія поїхала в Одесу і зараз живе в кімнаті, яку колись орендувала Ірина.

“Авіаудар залишив нас без квартири”

Через рік і один місяць після початку великої війни в будинок Лідії в Авдіївці потрапив снаряд, який його зруйнував. Про це вони дізналися з місцевих телеграм-каналів і від сусідів, які залишилися в місті й ще деякий час приходили до них, щоб полити квіти та забити фанерою вибиті вікна.

Допомогти родині можна за номером картки: 4149499075450575

Читайте ще: Мій під’їзд рухнув. Донька заходить і каже: “Ти вже безхатько”. Історія Ірини Нагули

Катерина Черніговець / 09.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”