Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Авдіївка

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Ми мріяли про цю квартиру, а російський снаряд все знищив”. Історія Лідії Жукової

зруйновано: березень 2023 / Донецька область , Покровський район , Авдіївка / Грушевського , 81

“Ми часто збирались в нашій квартирі разом з родичами й друзями. Мій брат зробив там ремонт і купував нові меблі. На жаль, вже нічого цього нема”, — розповіла журналістам Свій Дім Ірина Жукова, мама якої втратила квартиру в Авдіївці.

“Ми мріяли про цю квартиру”

Чоловік Лідії Жукової працював на коксохімічному заводі в Авдіївці. Вони отримали трикімнатну квартиру від заводу, хоча це сталося вже після його смерті. 

“Ми з сестрою, братом, батьком та мамою довго жили в однокімнатній квартирі. Це житло було нашою мрією. В ній було дуже затишно. Всі спогади про дитинство і щасливі моменти залишились там”, – згадує донька Ірина.

“У 2014 році моя мама отримала контузію”

Життя Лідії змінилося ще у 2014 році. В день, коли почалися військові дії, вона була на роботі в залізничному депо, яке розташовувалася поряд із Донецьким аеропортом. Зранку пані Лідія доїхала на роботу громадським транспортом, а вже ввечері повертатися додому було нічим. Їй довелося йти пішки — поряд їхали танки, а окупанти бомбили будівлі.

“Мама розповідала, що їй доводилось ховатися за бетонними зупинками та за деревами, бо були постійні обстріли. Поблизу неї розірвався снаряд. У той момент вона отримала контузію й тимчасово втратила слух, який потім відновився. Про це я дізналась лише нещодавно”, — розповіла Ірина.

Пані Лідія не одразу виїхала з Авдіївки, тому що не вірила, що ситуація буде погіршуватися. Деякий час вона проживала у квартирі без води та світла. Ірина розповідає, що її мама з 10-го поверху будинку спостерігала за боями за Донецький аеропорт. Вона бачила як літали літаки та снаряди, як все горіло. Саме через це Ірині все ж таки вдалося умовити маму поїхати з міста на деякий час. Але через 4 місяці, коли ситуація трохи стабілізувалася і стало “тихіше”, вона повернулася назад.

Довга дорога

Коли почалася велика війна Ірина була за кордоном. Вона разом з донькою не була в Авдіївці з 2014 року. Згадує, що було важко вмовити маму виїхати з міста, але все ж таки спільними зусиллями з братом, змогли це зробити.

А далі пані Лідію чекала довга дорога та часті зміни місця проживання. З Авдіївки Лідія виїхала в Дніпро, потім в Івано-Франківську область в центр для переселенців. Але десь через місяць вона була змушена покинути центр, бо замість нього там планували організовувати шпиталь. Далі відправилась в Дніпровську область в Кам’янське, де якийсь час орендувала однокімнатну квартиру. Згодом Лідія поїхала в Одесу і зараз живе в кімнаті, яку колись орендувала Ірина.

“Авіаудар залишив нас без квартири”

Через рік і один місяць після початку великої війни в будинок Лідії в Авдіївці потрапив снаряд, який його зруйнував. Про це вони дізналися з місцевих телеграм-каналів і від сусідів, які залишилися в місті й ще деякий час приходили до них, щоб полити квіти та забити фанерою вибиті вікна.

Допомогти родині можна за номером картки: 4149499075450575

Читайте ще: Мій під’їзд рухнув. Донька заходить і каже: “Ти вже безхатько”. Історія Ірини Нагули

Катерина Черніговець / 09.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

На третій рік повномасштабного вторгнення рф в Любомирівку Миколаївської області повертаються люди. Наразі там мешкає понад 200 людей, з них — 20 діти. Ситуація залишається небезпечною, але село, розташоване за...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію