Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли

Історії, які ви нам розповіли
Житло

У селі Богородичне з’явився перший модульний будинок. Історія Любові Дорошенко

Шість місяців Любов Дорошенко жила у власному погребі, а цю зиму вона проведе в теплі — завдяки YWAM Київ та полтавським волонтерам церкви “Хліб життя”, які збудували модульний будинок. 

Оселя пенсіонерки знаходилась у селі Богородичне біля скиту Святогірської лаври. У 2022 році їй довелося пішки йти під обстрілами, щоб врятувати життя. Спочатку вона опинилась в Дніпрі, потім — за кордоном.

Коли повернулась після деокупації — побачила руїни свого дому. Залишати рідну Донеччину не хотіла та півроку жила у сирому погребі. Тепер вона звикає до нового модульного будинку, який витримує мороз до мінус сорока градусів.    

У новому будинку дві кімнати, площа — 40 квадратних метрів. Є кухня, душова кабіна. Волонтери вже провели воду, вивели каналізацію, підвели світло. Опалюватися нова домівка буде буржуйкою. 

Від волонтерів жінка також отримала комод, шафу, ліжко та інші меблі.

Бабусю, ми приїхали будувати вам дім”, — казали волонтери пані Любові. Вона дивилась на них з підозрою та відповідала: “Не вірю”. А наприкінці серпня 2023 року вже залили фундамент.

“Приїхали у Богородичне” і побачили бабусю, яка жила в погребі

Волонтери з полтавської команди церкви “Хліб життя” їздили до Слов’янська з гуманітарною місією — роздавали людям буржуйки та продуктові пакети. Звідти вирішили поїхати у Святогірськ.

“Там міст був, але ми не знали, що він зруйнований. Поїхали через селище Богородичне. Навколо були лише руїни. Вирішили пройтись, подивитись чи є там люди. Побачили бабусю біля монастиря. Привіталися, запитали, як вона там живе. Відповіла, що живе у погребі та збирається садити город. Спочатку привозили те, що вона просила, а потім поставили модульний будинок”, — розповів журналістці “Свій дім” волонтер Григорій Дейна.

Потім команда полтавських волонтерів допомагала організації “Молодь з місією” відбудовувати домівки в Чернігівській області. Цьогоріч в рамках проєкту “Хвилі надії” вдалося встановити близько 90 модульних будинків. 

“Розповіли, що були в Донецькій області. Що там люди живуть на руїнах і не збираються нікуди їхати. Так, три будинки профінансувала міжнародна організація Молодь з Місією Київ. З Київської області ми привезли матеріали, звели стіни та дах. Два встановили у Кам’янці та один у Богородичному”, — розповів Григорій.

Поки це єдиний будинок, які полтавські волонтери звели у Богородичному. Але вони допомагають місцевим вставляти вікна та перекривають дахи.

“Слава Богу, тепер буду спати в теплі”

“І гарно, і тепло. Дуже вдячна волонтерам”, — каже Любов Дорошенко.

Від господарки не відходить кіт Василь, який народився у квітні 2023 року.

“Хоч і царапуха, але звикла до нього. Корму вже нема, але він їсть усе. Що я, то й він. І мишей ловить”, — каже жінка.

У дворі є колодязь та генератор, який качає воду. 

“Он поряд хлопці пиляють дрова. Я сама тут копала, садила город. Потихеньку все роблю”, — розповідає жінка і показує на сусідів.

Один з чоловіків розповідає, що його дому теж немає. Залишився лише туалет і літній душ:

“Ось ліс, а якраз навпроти був мій дім. Коли повернувся — я ридав. Все побудував власноруч, нема нічого. Тут була дача дяді Саші. Тут Льоха жив. Он єдина дача вціліла і то, якщо зайти з іншого боку – то все пробито. Величезна діра. Розвалено пів хати”.

Артем Безрук, адвокат:

Після початку повномасштабного вторгнення військові рф постійно порушують правила введення війни, що згідно Кримінальним кодексом України кваліфікуються за ст. 438 КК «Порушення законів та звичаїв ведення війни». Напад на цивільний об’єкт є воєнним злочином та кваліфікується як умисне вчинення нападу з усвідомленням того, що такий напад призведе до випадкової загибелі чи поранення цивільних осіб або заподіє шкоди цивільним об’єктам чи масштабної, довготривалої та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, яка буде явно надмірною в порівнянні з конкретною та безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою [стаття 8 (2) (b) (iv) Римського статуту].

______________________________________________________

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Права людини в дії», який виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID або Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Читайте ще: Для місцевих вона так і залишилась “Лісною”. Історія Святогірської санаторної школи-інтернату

Юлія Ступка / 02.01.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”