Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Маріуполь

Історії, які ви нам розповіли
Житло

“Три прильоти — і нашого дому не стало. В січні 2022 року тільки закінчили ремонт”. Історія Ірини Легкової

зруйновано: березень 2022 / Донецька область , Маріупольський район , Маріуполь / пров. Азовстальський , 7

“Ми закінчили ремонт в січні 2022 року, а в лютому почалася війна. Хотіли старшій онучці залишити будинок. Усе приготували на старість”, — поділилася спогадами пані Ірина Легкова, будинок якої в Маріуполі знищили росіяни.

Завершили ремонт і почалася велика війна

Будинок Ірині Легковій залишився від батьків. Її тато побудував його після того, як повернувся з фронту після закінчення Другої світової війни та пішов працювати на завод “Азовсталь” бригадиром електриків. Пані Ірина поділилася, що народилася і все життя прожила в будинку, а після того, як батько помер у 2003 році, вирішила зробити повну реконструкцію. 

Будинок обстріляли та обікрали

Третього березня о 8 ранку відбувся перший прильот в будинок пані Ірини. Вона разом з чоловіком в цей час була вдома. Після цього у їхньому житлі вилетіли вікна і розбило дах.

І цього ж вечора вони перебралися до брата у центр міста. Наступного дня снаряд потрапив у будинок вдруге — розбив літню хату, опалення, вилетіли всі вікна, втретє — в альтанку перед будинком. Пані Ірина каже, що після цього дома практично не стало.

Коли її брат через кілька днів приїхав до будинку, то побачив, що його повністю обікрали — винесли все, що можна, не залишилися нічого”.

“Я тримала дві іконки і благала Бога доїхати”

З Маріуполя пані Ірина разом з чоловіком виїхали 15 березня 2022 року. Вони виїхали, як тільки дозволили виїзд. Вона розказала, що вони мали приймач, батарейки й весь час прислухалися. 

Спочатку змогли дістатися до Бердянська, далі — поїхали на Запоріжжя. 

“Ми пізно вночі їхали по мінному полю, а машини з нашої колони вибухали. Я тримала дві іконки й благала Бога доїхати”, — поділилася пані Ірина.

В Україні Ірина разом з чоловіком зараз одні. Її донька, разом з родиною, після того, як 20 днів просиділи у підвалі в Маріуполі, евакуювалися до Лондона. Вона поділилася, що 21 березня вони вийшли з підвалу, 22 — потрапив снаряд і повністю розніс їх будинок.

Зараз Ірина живе в Києві й орендує однокімнатну квартиру. Спочатку вони проживали у Дніпрі, але коли орендну плату підняли з 7 тис. грн до 12 тис. грн, переїхали до столиці.

З мріями про повернення у Маріуполь

Пані Ірина зізнається, що щодня бачить Маріуполь і мріє повернуться додому, не дивлячись на те, що будинок зруйнований і “там нічого немає”.

“Маріуполь для мене завжди асоціювався з рідним домом. Мої діти і я добре “стояли на ногах”, місто було красиве. Що лякає? Це кількість знайомих і друзів, які залишилися в місті, і стали зрадниками. Чому це сталося, я не знаю. Просто шок”, — розповіла вона.

Читайте ще: “З моєї квартири окупанти штурмували Азовсталь”. Історії людей, які жили в Маріуполі на Ломізова, 17

Катерина Черніговець / 22.08.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”