Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Маріуполь

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Там, на третьому поверсі, ми провели останні дні в Маріуполі”. Історія Ганни Котельнікової, яка втратила дві квартири

Донецька область , Маріупольський район , Маріуполь / просп. Миру

Будинки №45 та 86 по проспекту Миру в Маріуполі. З ними пов’язано все життя Ганни Котельнікової. В одному жили бабуся з дідусем, а згодом батьки. В іншому пройшло її дитинство, а потім зростав син.

Дім №86 російські окупанти знищили та знесли. Багатоповехівку по проспекту Миру, 45, яка була окрасою міста, теж зруйнували. Напередодні повномасштабного вторгнення її капітально відремонтували й зробили красиву підсвітку.

Останні ночі в Маріуполі були страшними

В часи Другої світової війни цей будинок теж постраждав і відбудовували його полонені німці. Саме тут родина переховувалась від обстрілів, але 15 березня 2022 року все ж виїхала. В машині були шестеро людей та три собаки.

“Збиралися поспіхом під звуки вибухів, тому і не подумала, що треба забрати фотографії, флешки, щось пам’ятне. Я не думала, що мій будинок буде зруйновано і знесено, я збиралася туди повернутися”, – розповіла Ганна проєкту “Свій дім”.

“Без медичної допомоги будь-яке поранення – це повільна смерть”

Про руйнування своїх місць сили жінка дізнавалася з телеграм каналу, домового чату та від друзів, які на той момент ще були в місті. Будинки знищували поступово, були кілька попадань снарядів і пожежа:

“Дивно, напевно, але є відчуття радості, за те, що 15 березня я знайшла сили та сміливість вивезти всіх своїх з міста. Всіх – це шість дорослих та три собаки. Останні ночі в Маріуполі були страшними, кожного вечора я молилася, щоб ми вцілили, або щоб одразу…. Без медичної допомоги будь-яке поранення – це повільна смерть”.

“Часто бачу сни, ніби я вдома…”

“Ніби я вдома, ходжу по своїй квартирі. Перша думка: мені ж прислали відео, як тебе знесли? Обманули? Я бачу свої речі, серед них дві турки: одну у 50-х роках дідусь привіз з Єгипту, інша, маленька, її я привезла з Єгипту у 2019. І думка, треба взяти. Потім шукаю документи, які забула забрати з собою, відкриваю шухляду… і прокидаюся в зйомній квартирі в Луцьку. Вже й не пригадаю, коли мені снилися такі сни, кольорові, з відчуттям реальності…. Я точно повернусь туди”.

Читайте ще: “З моєї квартири окупанти штурмували Азовсталь”. Історії людей, які жили в Маріуполі на Ломізова, 17

Юлія Ступка / 24.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”