Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Рубіжне

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“За ці гроші я б могла злітати у Єгипет, але вирішила зробити балкон”. Історія Євгенії Рубан

зруйновано: березень 2022 / Луганська область , Сєвєродонецький район , Рубіжне / О. Бондаренка , 1

Квартира у Рубіжному дісталася Євгенії Рубан у спадок. Оселя була у триповерховому будинку з двома під’їздами – простора й з високою стелею. Колись її отримали бабуся з дідусем.

Коли саме звели цей дім Євгенія не знає, але під час обстрілів сусіди казали: “Пережив одну війну й іншу переживе“. На жаль, російські військові знищили цю будівлю.

“Бабуся дуже хотіла, щоб саме я жила в цій квартирі. Вона померла у 2017 році, коли я була вагітною”, – розповіла жінка проєкту “Свій дім”. 

“Зробила балкон і саме в нього було пряме влучання”

Чоловік Євгенії зробив гарний сучасний ремонт, але жінка мріяла і про оновлення балкона. Тому вклала в нього свої заощадження, на які могла відпочити за кордоном.

“Я ніколи нікуди не літала, а дитина якраз підросла до того віку, коли можна було відпочити комфортно. Все ж вирішила на ці гроші зробити балкон. І ось саме в нього було пряме влучення. На фото видно, як бовтається один шматок лінолеуму. Якщо у сусідів балкон згорів, там видно каркас, то у нас немає нічого”, – розповіла Євгенія.

Коли родина була ще у Рубіжному, то під час обстрілів здебільшого ховалися у коридорі. Навіть перенесли туди ліжко, щоб було комфортно чотирирічному сину. Сподівалися, що масивні стіни їх захистять. 

“Коли російська армія гатила по позиціях українських військових, усе летіло через нас. Один зі снарядів потрапив у двір, у нас перебило газову трубу, але світло й вода тоді ще були”, – пригадує Євгенія.

“Зараз влучать у гараж і ми нікуди не зможемо виїхати”

Тоді вже почалися перші розмови про евакуацію, але газ відремонтували за добу. І кожен вірив, що велика війна не затягнеться надовго.

У середині березня все ж вирішили їхати. Тоді почалися прильоти неподалік гаражу, який орендувала родина.

“Зараз влучать у гараж і ми нікуди не зможемо виїхати”, – сказав тоді чоловік Євгенії. 

“У місті вже не було ніяких комунікацій, розрядилися телефони. Ми протрималися ще пару днів. Але чого далі чекати? Та ще й з маленькою дитиною”, – пригадує Євгенія.

За пару днів з Рубіжного виїхали усі мешканці дому. У них вже були побиті машини. Про це жінка дізналася від домоврядниці.

“Ми переїхали у Черкаси. У Рубіжне ми вже не повернемося. Куди їхати, якщо там все розбито. До того ж місто окуповане і коли ми ту компенсацію отримаємо”, – каже Євгенія.

Читайте ще: Від двокімнатної батьківської квартири залишилися руїни. Історія Ольги з Рубіжного

Юлія Ступка / 06.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”