Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Харків

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Ракети з рф долітають до Харкова за 30 секунд, але їхати з міста не будемо”. Історія Наталії Ярош

зруйновано: березень 2022 / Харківська область , Харківський район , Харків / Метробудівників , 8

Харків’янка Наталія Ярош та її родина близько 20 років прожили на Північній Салтівці у трикімнатній квартирі. Після повномасштабного вторгнення рф четверо людей, кіт, дві собаки й папуга туляться в одній кімнаті “трьошки”, яку винаймають. В інших живуть сторонні люди.

У під’їзд рідного дому по вулиці Метробудівників у березні 2022 року влетів ракетний комплекс “Іскандер”, який знищив квартири з правого боку. Житло родини не зруйноване вщент, але потрощене. Немає ні вікон, ні дверей.

“23 лютого у мене був день народження, а зранку місто почали бомбити”

Початок великої війни сім’я зустріла у власній квартирі. Поганого передчуття не було. Напередодні святкували день народження Наталії.

“24-го зранку Харків почали бомбити. Я схопила мішок для борошна, в який почали скидати найнеобхідніші речі та документи. Потім підійшла до вікна. Люди кудись бігли, заводили машини. У нас автівки немає. Пішла до сусідів, додзвонилися у таксі. Озвучили суму — з Північної Салтівки до Південного вокзалу 5 тисяч гривень з людини. І то не факт, що приїдуть у наш район. Вирішили залишатися. Деякий час ще були в квартирі, а потім з дітьми жили у підвалі ”, — пригадує жінка.

Чоловік залишався у квартирі. Виходив лише, щоб знайти воду, хліб та крупи. Продукти сюди ніхто не привозив. Витримали 10 днів, а потім переїхали до іншого району. Згодом дізналися про руйнування багатоповерхівки.

 Від холодильника залишився один гвинтик

“До нас снаряд залетів через кухонне вікно, пробив підлогу, впав на перший поверх і там розірвався. Усі стіни наче вивернуті. Тільки в грудні купили нові меблі на кухню, а від холодильника залишився один гвинтик. Подали заяву в “Дію” про руйнування. Комісія була вже два рази. Перша — склала первинний акт та встановила, що у будинок було десь 26 прильотів. Він горів, а саме в наш під’їзд влетів “Іскандер””, — розповіла Наталія.

Друга комісія оцінювала наскільки погіршився стан квартир після руйнування та через відсутність опалення.

“Другого висновку нам ще не дали. На руках — тільки первинний акт. Зараз житло зруйноване, але в будь-який момент може стати втраченим. Остаточного рішення по дому ще немає. Будуть зносити знищену частину чи все рівняти під фундамент — невідомо. Бо сьогодні-завтра можна відновити, а якщо знов прилетить? Думаю, що будуть чекати до кінця війни”, — каже вона.

“Якщо прилетить у двір, то може скластися і вціліла частина під’їзду”

Вперше у зруйнований будинок Наталія потрапила лише через рік. Раніше не приходила, бо було важко психологічно. Чоловік з сином навідувалися раз на місяць. Шукали хоч якусь вцілілу ложку чи виделку, бо вже “працювали” мародери. Знаходитись там довго — небезпечно. Якщо прилетить у двір, то може скластися і вціліла частина під’їзду.

“Заходиш у під’їзд, відчиняєш металеві двері, а підлоги немає. Діра аж до ліфта. Щоб піднятися вище, треба ставити якісь дошки та перестрибувати”, — розповідає Наталія. 

“Ракети з рф долітають до Харкова за 30 секунд

Родина дуже хоче повернутися у рідний дім, у свій район, але за умови, що там буде якесь бомбосховище, хоч мінімальна безпека. Після нападу рф з Харкова не виїжджали і не планують, бо є прив’язка до роботи. У мирні часи жінка плела спортивні сітки, зараз — маскувальні. Чоловік випікає хліб, кондитерські вироби для місцевого населення та хлопцям на фронт. Донька цьогоріч вступила до юридичного університету імені Ярослава Мудрого:

Була трикімнатна квартира, а тепер живемо в одній кімнаті. Спимо на дивані по черзі. Хтось — на підлозі, хтось на розкладушці. Коли сильні обстріли йдемо у коридор, спускатись нікуди. До метро — десь пів години, а  ракета з території рф долітає до Харківщини за 30 секунд. Все одно не встигнемо добігти”.

Життя на коробках і пошук житла

Пані Наталія розуміє, що багато українців залишились без домівок, але жити в одній кімнаті разом з домашніми улюбленцями вкрай важко. 

“Нам потрібно житло на тривалий час. З подвір’ям, щоб нікому не заважати. Можливо хтось не повернеться або повернеться нескоро, а будинок треба підтримувати і доглядати. Купити поки мені ні за що. Я не знаю скільки нам відведено часу — тиждень, рік, п’ять. Але хочеться дихати повітрям і жити не на полу і не на коробках”, — звертається жінка до харків’ян.

Картка для допомоги родині  5169 3600 1751 4898 (Ярош Н.В)

PayPal: natalockaaros@gmail.com

Читайте ще історію з Харківщини: Окупанти знищили будинок, в якому знімали реаліті “Супермама”. Історія Анни Печури

Юлія Ступка / 31.01.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”