Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / с. Питомник

Історії, які ви нам розповіли
Житло

Окупанти знищили будинок, в якому знімали реаліті “Супермама”. Історія Анни Печури

зруйновано: квітень 2022 / Харківська область , Харківський район , с. Питомник

Анна Печура – переможниця реаліті “Супермама”, який телеканал СТБ знімав у січні-лютому 2022 року. Фінал записували у Києві за кілька днів до повномасштабного наступу рф.

“Через війну проєкт вийшов лише у квітні 2023 року, коли дім перетворився на руїни. У нас було багато знімків, зроблених у гостьовій чи в кімнаті, а команда СТБ засняла наше місце сили повністю. Вдячна їм за таку пам’ять”, – розповіла Анна журналісту “Свій дім”.

“Сподівалися, що окупанти не знайдуть наш дім, тому що він оточений лісом”

Анна з чоловіком і двома доньками жили в Харкові. Коли народилась третя дитина – переїхали у селище Питомник. Родина жила у затишному двоповерховому будинку, мала власний бізнес. Доньки Соня, Євангеліна та Ніколь займалися художньою гімнастикою й зростали у справжньому райському куточку з великим подвір’ям.

“Ми наївно сподівалися, що російські окупанти не знайдуть наш дім, тому що він оточений лісом. Мені боляче дивитися на те, що з ним зробили. Але я щаслива, що 23 лютого 2022 року залишилася ночувати у Харкові, бо наше селище Питомник було окуповане з перших днів”, – каже вона.

Перші руйнування та неприємний епізод з iPad

За день до великої війни Анна з напарницею готувались до відкриття б’юті-виставки, яка мала відбутися в Харкові 24-26 лютого.

“Доньки до вечора були на тренуванні з художньої гімнастики, а я завантажила машину інвентарем і манекенами. Вже ходили чутки про можливий наступ, тому, про всяк випадок, забрала з дому документи. І більше нічого”, – каже вона.

Востаннє Анна була вдома 23 лютого 2022 року і більше туди не повернулись. Інформація про долю їхньої оселі почала з’являтися з середини травня. Але був один неприємний епізод ще за часів окупації.

“У дитини був iPad, пов’язаний з iPhone. Звісно, з собою ми його не взяли. І десь у квітні до нього під’єднався якийсь чоловік. Тобто зламав айпад, поставив своє фото, особисті дані й автоматично підтягнув наш телефон. Донька тоді дуже злякалась”, – пригадує Анна.

На стінах росіяни залишили написи зі своєю символікою

Вперше свій дім родина побачила на відео.

“Вже не було гаражу, побитий другий поверх. Повний хаос, але все більш-менш ціле. А згодом нам надіслали відео повністю розваленого дому. Усі стіни були замазані фекаліями, на них росіяни залишили написи зі своєю символікою”, – розповіла Анна.

Коли Анна з родиною вже була У Німеччині, її чоловікові зателефонував знайомий волонтер, який хотів зробити “Музей війни” з речей, які вціліли у зруйнованих будинках.

“Олександр попросив наших військових долучитися до цієї ініціативи. Хлопці привезли йому мій диплом і родинні знімки. Він впізнав мене, зателефонував і скинув відео з дому. З музеєм щось не вийшло, але речі зберігає й обіцяв передати”, – розповів чоловік Анни Дмитро.

Читайте ще: “Це ж усі мої іграшки розстріляли”. Маленька Поліна дивилась на зруйнований дім і плакала. Історія родини з Мощуна

Юлія Ступка / 08.10.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”