Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Умань

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

Над нами не було пів дому. Історія Тетяни Віхренко

зруйновано: квітень 2023 / Черкаська область , Уманський район , Умань / Захисників України , 25

“Коли пролунав вибух, я була вагітна третьою дитиною, але дізналася про це лише через два тижні”, – розповіла журналісту Свій дім Тетяна Віхренко з Умані.

О 4-ій ранку 28 квітня 2023 року її розбудив сигнал повітряної тривоги, а потім був свист, гуркіт і звук битого скла. Тетяна з чоловіком схопили двох синів, загорнули їх ковдру і побігли в ванну кімнату. Тоді вони і не уявляли, що з-під завалів будинку дістануть рештки тіл 23 людей.

“Чоловік пішов подивитися, які є пошкодження. Після вибуху зникло світло, але оселю освітлювало вогнем. Я підійшла до вікна і побачила, що наша стіна вціліла, а поруч квартира обвалилася і горіла. Почала кричати: “Швидко взулися, беремо документи, телефони та виходимо””, – пригадує жінка.

Вхідні двері довелося вибивати. Від вибуху зажало залізну лиштву, але спочатку думали, що вхід завалило.

“Праворуч від нашої квартири були виламані двері, всередині стіни обсмалені, у чорній кіптяві, а знизу – прірва і все горить. Сусіди вже бігли по сходах, вікон на сходових маршах не було, поштові скриньки між першим і другим поверхами вибило, вигнуло і відкинуло. Двері у під’їзд теж були зігнуті, щоб вийти треба було нахилятися”, – каже вона.

Сирена продовжувала вити, у дворі палали автівки. Машина Тетяни загорілась якраз у той момент, коли вони вибігли з будинку. Від неї залишився лише номерний знак. 

“Праворуч – величезна гора бетону. Усі служби були на місці. Приїхав кум і забрав нас за місто. Тривога закінчилась о 7-ій годині і ми попросили, щоб нас відвезли назад. Дітей залишили у батьків. 

Близько не підходили і не бачили, як діставали людей. Але кожен, хто стояв поруч, передавав про страшну знахідку”, – розповідає Тетяна.

У цей будинок по вулиці Захисників України (раніше – вул. Комарова) 30 років тому заселили людей від заводу. Усі одне одного знали, вже й змінювалися покоління. Сусіди дивилися на руїни й розуміли в яких оселях загинули люди.

За кілька днів рятувальники дозволили родині Тетяни Віхренко винести з квартири речі:  

“Забрали дивани і вивезли в село неподалік Умані, де свекруха доглядає дідуся. Чи будемо ними користуватися? Я не знаю, бо запах жахливий – не просто кіптяви, а якийсь хімічний. Знаєте, як наче запах смерті, я не можу передати”.

Тетяна розповідає, що коли тушили пожежу, квартиру залили, тож шафи і дитяче ліжечко здулися. Кухонний гарнітур більш-менш вцілів, бо купували з якісних матеріалів:

“Взагалі в такому будинку страшно жити, навіть, якщо вирішать його відновляти. Він панельний і може скластися. Наша стіна, яка межувала з квартирою, що обвалилися, вся в тріщинах, хоча спочатку їх не було”.

Зараз родина мешкають у батьків. Чоловік – будівельник і важко працює, щоб щось заробити. Тетяна у декретній відпустці й чекає на третю дитину. 

Допомогти родині можна за реквізитами:  

5168757423881509 картка ПриватБанку, Віхренко Т.В. 

send.monobank.ua/jar/2deWbEocGT

Юлія Ступка / 28.06.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”