Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Бахмут

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

Тепер це — мертвий скелет, а не будинок. Історія Гаяне Авакян

зруйновано: червень 2022 / Донецька область , Бахмутський район , Бахмут / Польова , 55

“Страшно усвідомлювати, що твоя вулиця стала фактично лінією фронту”, — каже журналістка Гаяне Авакян про вулицю Польову в Бахмуті. 

На цій невеликій і колись тихій вулиці за залізничним вокзалом, в квартирі в будинку №55 журналістка разом із родиною прожила десять років. Зараз саме тут відбуваються найзапекліші бої між оборонцями Бахмута та російськими окупантами. 

“Я переїхала в цю невелику квартиру чоловіка після одруження. Ми приводили її до ладу, ремонтували своїми руками разом. Саме сюди вісім років тому з пологового будинку ми принесли нашого сина Тимофія. Це був наш дім, куди ми завжди поверталися. Зараз вертатись немає куди”.

Ще влітку родині повідомили, що будинок частково зруйнований, були попадання в перші під’їзди, вибуховими хвилями винесло вікна та двері. Потім довго не було ніякої інформації, бо в будинку залишалося всього кілька літніх людей. Через обстріли та морози вони були в підвалі. 

“Ми евакуювалися в перший день війни, і я залишила ключі від квартири своїй сусідці Юлії Максимівні, їй вже за сімдесят. Ми кілька разів відправляли до неї волонтерів і просили евакуюватися, але вона відмовлялася. Вона єдина залишалася у нашому під’їзді. А днями я побачила її прізвище у списках поранених, які знаходяться в госпіталі. Це розбило мені серце”.

Зараз цю п’ятиповерхівку по Польовій не впізнати. Вигорілий каркас панельки, зруйновані під’їзди, пожежа в одній з квартир це можна побачити на стопкадрі одного з відео, яке виклали окупанти. 

“Наш тихий двір, де росли яблуні, шовковиці та абрикоси, перетворили на згарище. Нашу квартиру, де лишалися мої і синові книжки, де були мої картини і речі, знищили снарядами і пожежами”.

Родина Гаяне зараз оселилася в Києві. Журналістка із жахом спостерігає, як росія квартал за кварталом знищує та окупує руїни її рідного міста. І дякує українським захисникам, які вже багато місяців мужньо обороняють її рідне місто.

“Шкода не стіни. Боляче за мирне життя, яке ми полишили там. Шкода сусідів, які втратили свої домівки. Нестерпно за тих, хто кладе життя та здоров’я у цих вуличних боях, у цій цілодобовій багатомісячній обороні Бахмута”.

Юлія Ступка / 29.06.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”