Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Бахмут

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Якби російські військові не кидали фосфорні бомби, може б щось вціліло”. Історія Ольги Лісової

зруйновано: травень 2023 / Донецька область , Бахмутський район , Бахмут / Ювілейна , 111/34

Після повномасштабного вторгнення рф Ольга Лісова разом з 84-річною мамою опинилися у Стамбулі. З Бахмута жінки евакуювалися в травні 2022 року. Тоді їхні квартири ще були цілими.

“Деякий час були у Дніпрі. Потім троюрідна сестра запропонувала приїхати до Стамбула. Вагалися, але поїхали. Бо думали, що ненадовго. А тепер я розумію, що нам взагалі нікуди повертатись”, — розповіла жінка журналістці “Свій дім”.

“Люди вже купують квартири за житлові сертифікати. А як бути мешканцям Бахмута?”

Першу інформацію про руйнування будинку по вулиці Ювілейній Ольга дізналася з домового чату. Пізніше побачила, що уся п’ятиповерхівка випалена. 

“Якби російські військові не кидали фосфорні бомби, може хоч щось вціліло. Документи в “Дію” подавала. Була б компенсація — придбала б житло в іншій області. Бо куди повертатися з-за кордону, де жити? Мені — 53 роки, мамі — 84. Як починати все заново? Читаю, що люди вже купують квартири за житлові сертифікати. А як бути мешканцям Бахмута? Спілкуюсь зі знайомими, які залишилися в Україні — всі вони винаймають житло за свої кошти”, — розповідає вона.

“Якби було житло, ми б одразу повернулися до України”

У Бахмуті пані Ольга жила у 4-кімнатній квартирі на третьому поверсі. Велику війну зустріла вдома. Їхати нікуди не збиралась, бо не вірила, що це затягнеться на роки і знищить її місто-фортецю. 

Квартира мами в іншому районі міста (вулиця Зелена, 33/45) теж знищена. Жінка розповідає, що у квітні 2023 року там було “гарячіше”. Ніяких світлин після руйнування не бачили. З мирних часів теж нічого не збереглося. 

У Стамбулі мама Ольги майже нікуди не ходить, часто плаче і хоче додому. Нещодавно перенесла операцію. 

“Якби було житло, ми б одразу повернулися до України. У Стамбулі є сестра — це вже якась підтримка. Тут непотрібні зимові речі. А купи зараз пальто чи взуття, коли виїхав у травні в босоніжках! Живемо у кімнаті підвального поверху”. 

“Бідні до Туреччини не їдуть. Але мене тримає робота”

У Стамбулі пані Ольга влаштувалася за освітою — працює вчителькою початкових класів у міжнародному ліцеї імені Т. Г. Шевченка. Навчає україномовних дітей. Додатково проводить онлайн-уроки. 

“Моя донька переїхала з Харкова до Кракова. Але там немає для мене роботи. Хіба що прибиральницею. Ліцей, в якому я працюю, це і підтримка, і спілкування. Минулого року були діти з Краматорська та Слов’янська, але допомоги для українських біженців тут немає. Знаєте, як кажуть — бідні сюди не їдуть. І візу на проживання важко продовжити”, — каже жінка.

Ліцей у Стамбулі часто проводить акції протесту проти війни в Україні та допомагає ЗСУ.

“Хочемо привернути увагу всіх іноземних держав та туристів. Усі повинні бачити, що відбувається в Україні. У Туреччині думають, що війна вже закінчилась. А так бачать”, — розповідає вчителька.

Картка для допомоги родині: 5167 8032 1067 8798 (мама — Ніна Безугла).

Читайте ще: “Я побачила на відео, що наш район повністю зруйнований. Замість будинку залишилися суцільна руїна”. Історія Світлани Стор’євої

Юлія Ступка / 24.01.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”