Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Суми

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Те, що ми вижили — диво. Після російського удару вибухнув газовий балон. Все згоріло”. Історія Яни Жученко

зруйновано: березень 2024 / Сумська область , Сумський район , Суми / Герасима Кондратьєва , 112

“Квартира була для мене, як маленький світ, де все рідне і лікує. Тепер цього немає. Зараз я впевнена, що те, що ми вижили — це диво. Після удару вибухнув газовий балон. Все згоріло. Багато людей з будинку загинули, одну дівчину так і не знайшли” — розповіла журналістці “Свій дім” Яна Жученко.

“Я вибігла з дочкою в коридор і наша кімната вибухнула”

Жінка живе у Сумах. Її дочка навчається в школі, батьки — пенсіонери, чоловік — військовий. 

“Ввечері, напередодні удару, я поверталась додому та не змогла припаркувати автомобіль біля під’їзду, як це робила завжди. Пам’ятаю, що була розлючена цим. Довелося поставити його набагато далі. Через це він вцілів”.

Загалом того дня нічого не передбачало біди й було типовим для родини — вечеря, уроки, вільний час. Звуки вибухів в Сумах чутно часто. Прикордоння області ворог кожен день стирає з лиця землі. Багато людей, коли чують сигнал повітряної тривоги не виходять в коридор, а одразу хапають телефон та читають новини:

“Нас розбудив перший вибух. А далі — все відбулося за декілька секунд. Я схопила доньку, вибігла в коридор, накрила її своїм тілом, покликала батьків. Від нашої кімнати нічого не залишилося”.

В результаті ворожого удару — все рознесло. Вилетіли двері, вікна, плитка, стеля. Почалася литися вода та все було в диму: 

Я не розуміла, що відбувається. В той момент у мене було відчуття, наче Господь накрив нас чимось. З-під завалів витягли рятувальники ДСНС, але я мало що пам’ятаю Вже після я дізналась, що вони до останнього не вірили, що знайдуть нас живими”. 

“Довгий шлях до зцілення”

Після втрати житла Яна з донькою якийсь час жили у подруги, її батьки — у сватів. Орендувати квартиру в Сумах непросто. Багато людей з прикордоння переїхали в місто, а оренда може складати 10 тис. грн і більше.

“Важко переживати втрату житла. Зрозуміла, що ми не справляємося без допомоги спеціалістів. Ми з дитиною працюємо з психологом. Донька налякана. Коли чує сигнал повітряної тривоги, завжди питає, чи буде знову прильот. Мені фахівець порадив повернутися “на місце злочину”. І нещодавно я поїхала до руїн будинку і довго там просиділа. Але шлях до зцілення ще дуже довгий”.

Зруйновані під’їзди планують знести. 

Допомогти Яні можна за реквізитами:

4149 6293 6699 0885 (Жученко Яна Вікторівна)

_____________

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читати по темі: “Дивлюсь з п’ятого поверху, а там все горить. Сусідніх під’їздів просто немає”. Історія Олесі Прокопенко

Катерина Черніговець / 15.04.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”