Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Запоріжжя

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

“10 років виплачувала кредит за свій будинок, а після обстрілу не можу оформити документи на отримання компенсації”. Історія Тетяни Фадєєвої

зруйновано: вересень 2024 / Запорізька область , Запорізький район , Запоріжжя / Балка Попівка , 87

24 вересня 2024 року Тетяна Фадєєва з Запоріжжя запам’ятає на все життя. У цей день їй дивом вдалося вижити після ворожого обстрілу, коли російська керована авіабомба влучила приблизно за 10 метрів від її будинку. Жінка злякалася, але не отримала жодних поранень, а ось дім, в якому вона жила з 80-х років, серйозно постраждав. Загалом внаслідок атаки були пошкоджені житлові будинки та автівки. Поранення отримали семеро людей. 

Даху в приватному секторі фактично немає. Вхідних дверей — теж, бо їх вирвало. Всі шибки вибиті. Від сили удару лопнули навіть пластикові вікна. На стінах є тріщини, а в деяких місцях відійшов гіпсокартон. Попри те, що будинок знаходиться у непридатному для життя стані, жінка не залишає його та продовжує там жити. 

“Влучання сталося приблизно о 21.20. Я розмовляла з братом по телефону і якраз лежала головою до вікна. Спочатку пролунав перший вибух, а згодом — другий. Я почула крики людей та відчула запах газу. Перелякалася, що горить газова труба, бо вона якраз проходить біля моєї ділянки. Намагалася вийти з дому, але не змогла — на вікнах були решітки, а двері заклинило. Я опинилася запертою в кімнаті. Мене визволив двоюрідний брат. На вулицю я вийшла десь о 22.00. Тобто понад 30 хвилин я була у пастці”, — розповідає Тетяна журналісту “Свій Дім”.

“Не можу отримати компенсацію”

Тетяна придбала свій дім в 1980-х роках. Оскільки грошей не вистачало, вона оформила позику на 10 років.

“Це глиняний будинок, обкладений цеглою на дві кімнати та 57 квадратів. Також є город на 2 сотки. Дім довелося повністю оновлювати, адже фактично це була коробка, непридатна для життя. Ми міняли дах, поклали підлогу, вставляли вікна та двері. Робили утеплення, бо він був холодним. Провели газ та воду”, пригадує Тетяна.

Тепер оселя зруйнована внаслідок російського обстрілу, а жінка не може оформити заяву на компенсацію за державною програмою “єВідновлення” через проблеми з документами:

“Мене немає в реєстрі чи щось таке. Намагаюся вирішити цю проблему. Думаю, що на відновлення піде понад 100 тисяч гривень. Це в кращому випадку, бо дах треба весь знімати й робити заново”.

“Щоб мати власний дім — довелося важко працювати”

Тетяна Фадєєва з багатодітної родини. Грошей на навчання не вистачало, тому вже у 16 років пішла працювали. Першим місцем роботи була фабрика з виготовлення виробів з хутра та тканини.

“Після одруження та народження дітей була в декретній відпустці, а потім влаштувалася до ательє. Буремні 90-ті роки змушували постійно змінювати місце роботи. Після чергового скорочення я вирішила працювати на ринку та торгувати. Почала з харчової продукції, а потім влаштувалася до місцевої підприємиці. Спочатку продавала хот-доги, а коли вона відкрила кафе, то перейшла туди на посаду кухарки. Ліпила пиріжки та біляші”, — розповідає жінка.

У 2000-х роках у Тетяни виникли проблеми зі здоров’ям, через які вона не могла працювати. Лікування тривало кілька років.

“Після одужання я влаштувалася на фармацевтичну фабрику “Віола”, де працюю помічницею продавця та машиністкою. Незабаром буде річниця — 8 років, як я тут”, каже вона.

Журналісти платформи “Свій Дім” допомогли Тетяні зв’язатися з юристами, які надають безкоштовну правову допомогу для постраждалих від війни.

Підтримати жінку фінансово можна за реквізитами: 4314 1402 1201 9852 (Фадєєва Т.).

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

Читайте ще: Підприємець з Сіверськодонецька Олексій Малеванець відновив бізнес з продажу мінеральних добрив на Хмельниччині

Олександр Забродін / 30.09.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення національного технічного університету нафти і газу. Заклад постраждав внаслідок російського обстрілу міста 22 червня 2024 року. Роботи після прильоту російської ракети тривали понад три...

читати історію

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова