Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Долина

Історії, які ви нам розповіли
Житло

У домі знайшли лише каструльку та дві чашки. Історія родини Єстехіних

Донецька область , Краматорський район , Долина / Виноградна , 37

“Коли виїжджали з рідного села я закинула у сумку лише спідню білизну і дві футболки. Навіть рушника не взяла. У нас ще були улюблені чашки від чаю Alokozay. Чоловік ставить їх у мою валізу, а я кажу: “Володю, тобі робити нічого! А ще й чашки ці не тягала з собою. Нащо вони потрібні? А виявилося, що дуже потрібні”, – розповіла журналісту Свій дім Світлана Єстехіна.

Світлана та Володимир жили у с. Долина Краматорського району. 

Після російського вторгнення у 2022 році оселя родини перетворилася на руїни. Нічого не вціліло, погоріла навіть цегла.

“Мали власний дім, город, тримали худобу. У дворі – сад і виноградник. Були два земельні паї, за які отримували гроші. Витрачали їх на зерно та купівлю дров. А тепер немає нічого. Радіємо кожній ложці та виделці, якими поділилися люди”, – каже жінка, ледь стримуючи сльози.

Подружжя виїхало з села Долина 24 березня 2022 року, коли у льосі почали здригатися бетонні плити. Чоловік Світлани – інвалід першої групи. 

“Коли почалися вибухи, ми зі спальні перебралися у коридор, де не було вікон. А потім облаштували льох. Мій чоловік – інвалід першої групи. Спустили туди інвалідний візок, прибрали з полиць банки, занесли ковдри і поставили електроплиту. Отак і грілися, а 16 березня зникло світло і більше не з’явилося”, – пригадує жінка.

22 березня прилетіло у хату старости, він з дітьми ховався у підвалі. Їх привалило, але сусіди витягли. Це було в 500 метрах від домівки родини Єстехіних. А ввечері російські окупанти бомбили тік для зерна: 

“Це був жах. У льосі здригалися бетонні плити. Зранку ми повідкривали всі двері у сараях, випустили худобу і поїхали за 15 кілометрів у сусіднє село. Там були до дев’ятого травня, але і звідти довелося тікати, бо почалися конкретні прильоти”.

Зараз родина мешкає у селі Попівка Полтавської області. 

Про знищення будинку, їм повідомили не одразу. Діти боялися засмучувати батьків, бо там вигоріло все. Вцілів лише посуд, який зносили у льох.

“У домі в серванті був старий телефон, який зламався напередодні війни. Там залишилися усі контакти, фото і відео. Не залишилось і світлин моїх батьків”, – каже жінка.

Вогонь знищив і два інвалідних візки, на яких пересувався чоловік Світлани. Зараз немає можливості їх придбати, тому родина просить про допомогу: картка ПриватБанку 4149 4991 6617 2633 (Єстехіна Світлана Андріївна).

Юлія Ступка / 28.06.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”