Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Бахмут

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

 “Свій зруйнований будинок я побачила в TikTok”. Історія Ольги Макогон

зруйновано: листопад 2022 / Донецька область , Бахмутський район , Бахмут / пров. Першотравневий , 115

“Ми переїхали до Кременчука. Це гарне місто, але з Бахмутом не зрівняється. Я дивлюся на фотографії й досі не можу повірити, що його немає. Хочу додому й готова жити навіть у підвалі”, — розповіла журналістці “Свій дім” Ольга Макогон.

До початку великої війни жінка працювала у готелі “Україна” в Бахмуті. Разом з чоловіком облаштовували свій дім та мріяли, що на пенсії нарешті відпочинуть, але не склалося: 

“Як почалось вторгнення, ми не збиралися виїжджати. Я навіть на роботу ходила деякий час. Але у квітні почалися сильні обстріли. З вікна будинку я бачила, як горить завод шампанських вин та бомблять військову частину”.

“Прожили в Полтаві 20 днів і повернулися додому”

У квітні 2022 року сусіди Ольги виїжджали з міста й запропонували евакуюватися разом. Взяли мінімум речей, котів залишили на знайомих й опинилися у Полтаві: 

“Ми опинилися в чужому будинку, де були дев’ять людей. Спали на підлозі. Пробули ми там 20 днів. Я сказала чоловікові, що треба повертатися назад. Я була готова йти пішки додому”.

Поїхали, але пробули в Бахмуті недовго. Через обстріл 17 травня, коли загинули їхні знайомі, знову повернулися до Полтави. Цього разу поселилися в гуртожитку, де до війни жили іноземці. Вдруге вирішили приїхати в Бахмут в липні 2022 року, щоб забрати кошеня, яке залишилося. Планували повернутися знову в серпні, але вже були сильні обстріли.

В гуртожитку вони прожили півтора року. Але там сталася аварійна ситуація, яка змусила подружжя знову шукати нове житло.

“Облаштовуємо життя, щоб дурні думки в голову не лізли”

З Полтави подружжя переїхало до Кременчука. Туди їх покликав син, щоб вони були поряд з невісткою та онуком: 

“Ми знайшли непоганий будиночок, схожий на наш. Зробили ремонт у двох кімнатах. На вихідних часто приїжджає онук. Збираємося обробляти город. Займаємося різними справами, щоб дурні думки в голову не лізли”.

“В Бахмуті у нас залишилася одна стіна”

Будинок пані Ольги російські обстріли знищували поступово. В нього було три влучання. Спочатку було пошкоджено дах, згодом — зруйновано стіни. 

“Нам подзвонив сусід і сказав, що хати немає. Ми одразу зібрали всі документи й подали заявку у програму “єВідновлення”. Але нам сказали, що поки триває війна, ми не отримаємо компенсацію”.

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читати по темі: “Якби була компенсація, то купили би дім у Смілі. Бахмут знищили — про це знає весь світ”. Історія Людмили Щербакової

Катерина Черніговець / 27.03.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”