Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / с. Богородичне

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

Допомагала копати траншею та місила глину. Історія Наталії Моторіної, яку армія рф залишила без дому

зруйновано: травень 2022 / Донецька область , Краматорський район , с. Богородичне / Мира , 17

Будинок біля річки Сіверський Донець батьки Наталії Моторіної почали зводити у 1990 році. Процес тривав довгі п’ять років. Тоді це було важкою справою — не вистачало грошей та сил. 

“Кожні літні канікули я допомагала батькам. Копала траншею, підносила цеглу, місила глину. Все, від фундаменту до даху, було побудовано за моєї участі”, — розповіла жінка журналістці “Свій дім”.

У 2013 році померла мама Наталії й жінка успадкувала житло.

“Почала ремонт, але так і не завершила”

Перед повномасштабним вторгненням рф Наталія почала ремонтувати будинок, але так його і не завершила. На початку березня 2022 почалися перші авіаудари росіян: 

“Спочатку я ховалась в погребі. Було дуже страшно, коли над головою пролітав літак і ти не знав, чи впаде на тебе, чи десь далі”.

Розуміння того, що ворог наближається, з’явилося, коли підірвали міст між Святогірськом і Богородичним. Після цього Наталія вирішила евакуюватися.

“На відео побачила, як мій будинок горить”

Спочатку жінка приїхала до Дніпра. Потім волонтери знайшли будиночок в селі Олександрівка на Кіровоградщині. Там і прожила понад рік.  

“Я познайомилася з дуже хорошими людьми. Вони допомогли з посудом, постільною білизною, ділилися городиною. Дуже вдячна за прихисток”.

Свій зруйнований дім Наталія вперше побачила на відео. З дрона було знято бій і вона впізнала свою хату, яка горіла. Від її житла залишилося два кути, а двір повністю усіяний камінням:

“Розпач і біль, адже пів життя пройшло там. Найбільше жалкую, що не забрала з собою фотоальбоми та бабусині ікони. Цього вже не відновити”.

Зараз жінка живе у Святогірську. Повернулася на Донеччину, коли Національний парк “Святі гори” відновив діяльність, бо працювала там економісткою. 

Наталія подала заяву на отримання компенсації за знищене житло. Їй надали житловий сертифікат. Але жінка поки його не використала. Придбати будинок на Донеччині вона не може, бо він знаходиться в зоні бойових дій. Були спроби знайти оселю в інших відносно безпечних областях, але люди хотіли продавати своє майно за гроші, а не за віртуальний документ. 

____________

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читати по темі: “Будинок я придбала в 2014 році, тепер на його місці чорна пляма”. Історія Оксани Татарінової

Катерина Черніговець / 05.04.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”